Sociálne siete

Ekonomika

Kľúčoví ministri predstavia na kongrese ITAPA plány na využitie 7 mld eur v rámci plánu obnovy

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 16:02

194

large IMG  fecfb
ZDROJ: Na archívnej snímke Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík/SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

4. december 2020 16:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – O nastávajúcich reformách i spôsobe využitia európskych financií vo výške sedem miliárd eur, ktoré dostane Slovensko v rámci plánu obnovy, budú diskutovať na bratislavskom kongrese ITAPA 2020 v dňoch 7. až 9. decembra kľúčoví predstavitelia vlády. Účasť na podujatí potvrdili minister hospodárstva Richard Sulík, šéf rezortu financií Eduard Heger, ministerka informatizácie Veronika Remišová či šéf rezortu dopravy a výstavby Andrej Doležal.

„Stagnácia uplynulých rokov prešla do stavu, že sa od vyspelých európskych krajín vzďaľujeme. No máme tu obrovský ľudský kapitál, ktorého časť sme stratili odchodom do zahraničia. Teraz prišiel čas na zmeny,“ myslí si minister Heger, ktorý chce financie z plánu obnovy využiť na reformu digitalizácie, zdravia, vedy a inovácií, vzdelávania, zelenej ekonomiky či verejnej správy.

Podľa ministra hospodárstva by mal štát podporiť technologický skok, na ktorý sa pripravuje slovenský priemysel. „Naša krajina patrí medzi najpriemyselnejšie krajiny Európy. Je nevyhnutné, aby podniky v záujme zachovania konkurencieschopnosti reagovali na zmeny v tejto oblasti a nebáli sa digitalizácie, robotizácie a inovatívnych riešení,“ dodáva Richard Sulík.

Plán obnovy ministerky Remišovej sa týka troch hlavných pilierov – okrem digitalizácie, na ktorú kladie najväčší dôraz, hovorí aj o reforme vzdelávania a súdnictva. Zároveň zdôrazňuje fakt, že Slovensko sa po pandémii koronavírusu musí zamerať na technologické zmeny a znalostnú ekonomiku.

Zhodnotiť slovenské projekty financované zo zdrojov Európskej únie sa pokúsi Céline Gauer, vedúca Task Force z Európskej komisie, ktorá riadi tzv. “korona fond”. Na podujatí vystúpi aj exminister financií Ivan Mikloš, ktorého príspevok sa bude týkať otázky, či bude tých niekoľko miliárd eur, ktoré prídu na účet našej krajiny, pre Slovensko spásou alebo naopak.

Kongres sa bude venovať aj problematike modernizácie a financovania digitalizácie a rozvoja informačných technológií. Na otázky odborníkov sa pokúsi odpovedať ministerka Veronika Remišová. Účastníkov privíta aj súčasná legenda digitalizácie, riaditeľ Jio Research Center Taavi Kotka, ktorý postavil eGovernment estónskej vlády na nohy a aktuálne radí slovenskej vláde.

Kongres ponúkne priestor aj špecialistom zo sveta informatizovaného zdravotníctva, zástupcom nemocníc, IT odborníkom a predstaviteľom rezortu zdravotníctva. Tí budú spoločne diskutovať o plánoch vlády a ministerstva zdravotníctva. Nevyhnú sa ani otázke, čo vlastne čaká na dátové zdravotníctvo v budúcnosti.

Súčasťou kongresu bude aj diskusia o 5G sieti, ktorá sa začína realizovať na Slovensku a o ktorej sa šíria mnohé hoaxy. Ako sa s týmito hoaxami vysporiada rezort dopravy, na to skúsi odpovedať jeho šéf Andrej Doležal. Do debaty o dezinformáciách sa zapoja 9. decembra aj minister obrany Jaroslav Naď, šéf diplomacie Ivan Korčok a policajný prezident Peter Kovařík.

Cieľom organizátorov kongresu ITAPA, ktorý sa uskutoční v dňoch 7. až 9. decembra v Bratislave, je posúvať informatizáciu a IT sféru vpred aj na Slovensku. Podujatie sa uskutoční za prísnych bezpečnostných aj hygienických opatrení, ktoré súvisia so šírením ochorenia COVID-19.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA