Sociálne siete

Ekonomika

Ministerstvo financií už pripravuje zákon na zrušenie bankového odvodu

Zverejnené:

Upravené: 31. januára 2021 o 0:03

1215

vub banka aca

REKLAMA

22. júl 2020 06:17 SITA, redakcia

Ministerstvo financií SR už pracuje na zrušení bankového odvodu. V stredu zverejnilo predbežnú informáciu k návrhu zákona o zrušení zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií. Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov a návrhov, lehota na vyjadrenie je do 7. augusta. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je štvrtý štvrťrok.

Zákon o osobitnom odvode nadobudol účinnosť od roku 2012. Jeho cieľom bolo zaviesť odvody pre banky a pobočky zahraničných bánk a prispieť tak k vytvoreniu mechanizmov podieľania sa na nákladoch budúcich finančných kríz v bankovom sektore. Zástupcovia rezortu financií a bánk sa však dohodli na použití prostriedkov z bankového odvodu inak. V pondelok 22. júna 2020 na spoločnej tlačovej konferencii informovali o podpise spoločného memoranda k programu Rozvojový fond Slovenska výmenou za zrušenie bankového odvodu.

Z vyzbieraných peňazí z bankového odvodu pôjde miliarda eur do Rozvojového fondu Slovenska. Prostriedky sa budú môcť použiť v rôznych štátnych projektoch. Banky sa zároveň zaviazali, že ročne investujú pol miliardy do úverov pre štátne projekty a ročne navyše investujú jednu miliardu eur pre úvery ľuďom a firmám.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA