Sociálne siete

Ekonomika

Ministerstvo práce vyplatilo na udržanie zamestnanosti takmer 863 miliónov eur

Ministerstvo práce vyplatilo na udržanie zamestnanosti takmer 863 miliónov eur

Zverejnené:

Upravené: 22. decembra 2020 o 17:00

521

large peniaze ca

REKLAMA

BRATISLAVA – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) vyplatilo na udržanie zamestnanosti takmer 863 miliónov eur. V rámci projektu prvá pomoc a prvá pomoc+ sa tak podporilo celkovo 2 686 101 mesačných príjmov zamestnancov, vrátane SZČO. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spracovali k 19. januáru tohto roka spolu 99 274 dodatkov k už existujúcim dohodám o poskytnutí príspevku a uzatvorili ďalších 9 661 nových dohôd o poskytnutí príspevku. „Najviac žiadostí poslali živnostníci z Prešovského kraja, pomoc pre zamestnancov v najväčšej miere žiadali z Bratislavského a Žilinského kraja,“ informovalo ministerstvo práce.

Zatiaľ čo v septembri pripadalo priemerne na zamestnanca 270,5 eura, za október sa uhrádzaná suma na podporeného pracovníka blíži k 444 eurám. Novembrové čísla naznačujú ďalšie navýšenie priemernej sumy podpory na 481 eur.

Naďalej najintenzívnejšie čerpajú pomoc mikropodniky. Ich podiel na uhrádzanej sume narástol zo septembrových 36,5 % na 50,8 % v novembri. „U veľkých podnikov sledujeme opačný vývoj. V rovnakom období zaznamenali pokles z viac ako 24-percentného podielu na pomoci na úroveň 9,6 %,“ dodalo ministerstvo.

Hoci naďalej najintenzívnejšie čerpajú “Prvú pomoc“ podniky z odvetvia priemyslu, ich podiel postupne klesá. Zatiaľ čo v septembri smerovalo do tohto odvetvia viac ako 38 % celkovej pomoci, v novembri dosahuje čerpanie približne 22 %. Opačný trend je podľa ministerstva viditeľný u ubytovacích a stravovacích služieb, ktorých podiel kontinuálne rastie od augusta. „Kým v auguste bol podiel na úrovni 4,4 %, v novembri to je takmer 19,1 %. Mierny nárast sledujeme aj v odvetví veľkoobchodu a maloobchodu, ktoré z novembrového balíka čerpalo zatiaľ 17,2 %. Pri ostatných odvetviach sledujeme pomerne stabilný vývoj,“ konštatovalo ministerstvo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA