Sociálne siete

Ekonomika

Od marca si zamestnanci budú vyberať medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie

Zverejnené:

Upravené: 9. februára 2021 o 9:22

221

large jedlo b
ZDROJ: Unsplash/Pablo Merchán Montes

REKLAMA

5. február 2021 08:10 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Od začiatku marca tohto roka dostanú zamestnanci možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament. Právo výberu sa bude týkať len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení. Zároveň sa ponechávajú výnimky z možnosti voľby tam, kde už doteraz bol uplatňovaný finančný príspevok na stravovanie. Zamestnávateľ bude podľa rezortu práce môcť upraviť pravidlá, akým spôsobom sa realizuje výber zo strany zamestnanca. Zamestnanec bude svojím výberom viazaný dvanásť mesiacov.

Zamestnávatelia sa budú môcť rozhodnúť, či budú postupovať podľa novej právnej úpravy hneď od marca tohto roka alebo toto rozhodnutie urobia najneskôr do konca tohto roka. Zamestnávatelia tak dostanú priestor vyriešiť si zmluvné vzťahy k emitentom stravovacích poukážok, dohodnúť si pravidlá pre výber zo strany zamestnancov, prípadne zorganizovať podnikové „referendum“ o optimálnej forme stravovania u zamestnávateľa.

Od marca tohto roka sa tiež zníži výška poplatku zamestnávateľa za sprostredkovanie stravovania z 3 % na maximálne 2 %, čím klesnú náklady zamestnávateľov pri zabezpečovaní stravovania gastrolístkami.

Povinná elektronická forma

Od 1. januára 2023 sa na Slovensku zavedie povinná elektronická forma stravovacej poukážky. Výnimkou budú len prípady, v ktorých sa nebude môcť elektronický gastrolistok z objektívnych dôvodov použiť na pracovisku alebo v jeho blízkosti, napríklad stravovacie zariadenie alebo obchod nebude prijímať elektronické stravovacie poukážky. „Nie všade bude možné vybudovať sieť a akceptačné miesta na používanie elektronických stravovacích poukážok,“ uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu.

„Právna úprava sa môže týkať 50 % až 60 % zamestnancov v pracovnom pomere, vzhľadom na to, že navrhovaná právna úprava sa netýka zamestnancov zamestnávateľov s vlastným alebo zmluvným stravovacím zariadením,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Podľa rezortu nie je možné odhadnúť, aký podiel zamestnancov sa z rôznych dôvodov rozhodne pre finančný príspevok. Zamestnanec si po novom bude vyberať medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom, kým doteraz o forme zabezpečenia stravovania rozhodoval zamestnávateľ sám. Nemožno preto podľa ministerstva vylúčiť, že niektorí zamestnávatelia sa z tohto dôvodu rozhodnú svojim zamestnancom radšej zabezpečiť stravovacie zariadenie.

„Ak si všetci zamestnanci vyberú finančný príspevok, zamestnávateľ ušetrí náklady na manipulácii s gastrolístkami,“ upozorňuje ministerstvo. Ak si finančný príspevok vyberie len časť zamestnancov, časť nákladov sa zachová, zamestnávateľ bude musieť plniť povinnosti v dvoch režimoch. „Podľa názoru zamestnávateľských zväzov bude mať možnosť voľby zamestnancom negatívne dopady z hľadiska administratívnej záťaže,“ konštatuje rezort. Možnosť, že by si všetci zamestnanci vybrali finančný príspevok, je podľa ministerstva práce nepravdepodobná.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA