Sociálne siete

Ekonomika

Oživenie hotelov bude poháňané hlavne domácim dopytom

Príjmy hotelov v Európe sa podľa odborníkov neobnovia na predpandemickú úroveň skôr ako v roku 2024. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. Zistenia poukazujú aj na to, že oživenie hotelového trhu bude spočiatku poháňané hlavne tuzemským dopytom.

Zverejnené:

318

hotel
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/felipepelaquim

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Výsledky prieskumu ukazujú, že z koronakrízy by sa mali najrýchlejšie zotaviť európske krajiny, v ktorých je silnejší dopyt po voľnočasových aktivitách zo strany domáceho obyvateľstva aj podnikov. Za kratší koniec tak budú ťahať krajiny, ktoré sú vo väčšej miere závislé od medzinárodného dopytu po službách hotelov. Podľa predpovedí by sa preto mala opakovať situácia z druhého polroka 2020. Aj vtedy bol, po čiastočnom opätovnom otvorení hotelov, hnacou silou ich výkonnosti primárne domáci dopyt po voľnočasových aktivitách. Najlepšie výsledky vtedy dosiahli práve hotely, ktoré svojim hosťom poskytovali možnosť ubytovania v apartmánoch s obsluhou. Vďaka tomu totiž návštevníci mohli  udržiavať väčší sociálny dištanc od ostatných hostí hotela.

Zmeny nastali aj v rámci objemov investícií do tohto segmentu v Európe. Spoločnosť CBRE zaznamenala za posledných 12 mesiacov (do 4. kvartálu 2020) celkovú hodnotu investícií vo výške 6,6 miliárd eur. To predstavuje medziročný pokles o 75 %. K tomuto poklesu investícií pritom prispeli hlavne náročné obchodné podmienky a pretrvávajúca neistota na trhu.

K situácii na Slovensku sa vyjadril Ľubor Procházka, obchodný riaditeľ CBRE Slovensko. „Čísla, ktoré sme medziročne evidovali, naprieč celým spektrom slovenského hotelierstva, hovoria samé za seba. Naznačujú negatívny trojuholník, ktorý tvorí pokles dopytu hostí o 70 %, po ktorom nasledoval pokles obsadenosti o 65 % (v Bratislave o 71 %). Vyústilo to do predvídateľného 70-percentného poklesu výnosov a súčasnej priemernej dennej sadzby približne 65,- EUR na jednu obsadenú izbu,“ uvádza.

Investori a hotely

Podľa odborníkov je však, aj napriek týmto zisteniam, hotelový segment pre investorov naďalej veľmi atraktívny. Dodatočný kapitál do hotelov v roku 2020 stúpol, keďže viacerí investori sa rozhodli využiť príležitosti práve v tejto oblasti nehnuteľností.

K aktuálnej situácii sa vyjadril aj Owen Pritchard, výkonný a prevádzkový riaditeľ oddelenia hotelov za EMEA región v spoločnosti CBRE. „Pomalé oživenie tohto trhu očakávame už v roku 2021. Dopyt po tomto sektore však bude viditeľný primárne v letnom období a začiatkom jesene. Čoraz dôležitejšie budú inovácie a tzv. ESG (životné prostredie, spoločnosť a vláda), čo bude ovplyvňovať aj samotné správanie návštevníkov hotelov. Aj naďalej sa budú rozvíjať prevádzkové štruktúry a franšízy. Práve tie budú hnacou silou hotelov v otázke ich ďalšieho rozvoja,vysvetľuje Pritchard.

„Hotelový sektor čelil, v dôsledku pandémie koronavírusu, náročnému roku. Prispel k tomu aj nedostatok ponuky a rozdiely v cenových očakávaniach medzi kupujúcimi a predávajúcimi stranami. Potešujúcou správou však je, že v druhej polovici tohto roku by sa mal tok transakcií v tomto segmente urýchliť. Zároveň, ak sa bude investorský kapitál do hotelových nehnuteľností naďalej navyšovať, zosúladia sa aj spomínané cenové očakávania,“ dodáva na záver Miguel Casas, riaditeľ oddelenia hotelových investícií pre kontinentálnu Európu v spoločnosti CBRE.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA