Sociálne siete

Ekonomika

Pozícia sekretárky v škole je pre uchádzačov neporovnateľne zaujímavejšia ako miesto učiteľky

Keď hľadá škola sekretára/ku, príde jej 100 životopisov. Keď potrebuje nového učiteľa/ku, prihlásia sa iba piati uchádzači.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:13

405

ziaci trieda
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Portál Edujobs.sk ukazuje, že obľuba povolania učiteľa je na Slovensku nízka. Situácii nepomohla ani koronakríza, ktorá v iných odvetviach zvýšila počet uchádzačov o prácu. V nedeľu 28. marca sme si pripomenuli Deň učiteľov. Informoval o tom aj pracovný portál Profesia. „Naša analýza aj pri tejto príležitosti ukazuje, že prácu učiteľov a učiteliek treba na Slovensku nevyhnutne spopularizovať,“ píše sa v tlačovej správe.

Podľa Profesie evidoval v  roku 2020 portál Edujobs.sk takmer tisíc reakcií uchádzačov na pracovné ponuky na pozíciu sekretára/ky riaditeľa. Takýchto ponúk bolo pritom za celý rok iba šesť. Na jeden inzerát preto zareagovalo v priemere viac ako 160 uchádzačov. Školy aktuálne trápi, že rovnaký počet uchádzačov nevedia prilákať aj na pedagogické pozície.

edujob

Vlani hľadali školy najčastejšie učiteľov 2. stupňa základných škôl. Uverejnili viac ako tisíc ponúk, pričom získali 5-tisíc reakcií uchádzačov. Na jednu takúto ponuku tak v priemere zareagovalo iba 5 ľudí.

To je približne 32-krát menej, ako bol vlani priemerný počet uchádzačov na spomínanú pozíciu sekretára/ky riaditeľa. V prípade, že školy hľadajú učiteľov/ky matematiky, fyziky, informatiky či chémie, záujem je ešte nižší. Analýza portálu Edujobs.sk poukazuje na to, že Slovensko potrebuje nutne spopularizovať pedagogickú prácu na Slovensku.

edujob

Vlani uverejňovali školy najviac ponúk na učiteľov/ky anglického a nemeckého jazyka, matematiky, fyziky a slovenského jazyka s literatúrou. 

Počet ponúk sa každý rok zvyšuje

Portál Edujobs.sk patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Školy a školské zariadenie tu môžu už osem rokov bezplatne uverejňovať pracovné ponuky. Rekordný počet bol doposiaľ zaznamenaný vlani. Presne 1393 škôl uverejnilo v roku 2020 presne 5 091 ponúk.

Zaujímavosťou môže byť, že medziročne nestúpa iba počet inzerátov, ale taktiež aj počet škôl, ktoré hľadajú nových ľudí. Starosti s hľadaním nových pedagógov tak rieši na Slovensku stále viac riaditeľov a riaditeliek.

edujob

Nízka odozva na pedagogické pozície

Kým na učiteľskú pozíciu zareagovalo vlani v priemere 8 uchádzačov, pri uverejnení nepedagogickej pracovnej ponuky dostali školy v priemere 19 životopisov.

edujob

Spomedzi pedagogických pozícií majú školy najväčší problém obsadzovať voľné miesta učiteľov a učiteliek 2. stupňa základných škôl so zameraním na fyziku, matematiku a informatiku. 

Rozdiel medzi priemernými reakciami na učiteľských a neučiteľských pozíciách v roku 2021 dokonca ešte narástol. V tomto roku platí, že keď uverejní škola na Edujobs.sk ponuku práce na nepedagogickú profesiu, získa takmer 24 reakcií od uchádzačov. Keď hľadá akéhokoľvek učiteľa, je to necelých 7 reakcií.

Najväčší dopyt je v Bratislavskom kraji

Geografické rozloženie pracovných príležitostí v školstve v roku 2020 jasne ukazuje, že najväčší problém s nedostatkom pedagogických zamestnancov je v Bratislavskom kraji. Zhruba 46 percent pedagogických ponúk je práve v tomto regióne.

edujob

Najlepšia odozva je v Košickom kraji

Najväčší záujem uchádzačov o ponuky učiteľov vidíme v Košickom kraji. Keď tu uverejní škola ponuku na pedagóga, ozve sa v priemere 11 uchádzačov.

edujob

 

Zdroj: Profesia

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA