Sociálne siete

Ekonomika

Pandémia ohrozila turizmus v hlavných mestách. Najhoršia situácia je v Prahe

Cestovný ruch pandémia zasiahla najviac. Niektoré prevádzky fungovali na 10 percent, iné boli celé mesiace zatvorené úplne. Bratislava a Praha pocítili úbytok turistov najviac.

Zverejnené:

Upravené: 22. júna 2021 o 12:58

1338

Karlov most, zdroj: Amazing Places

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Hoteliérstvo a celý cestovný ruch zažíval veľmi náročný rok. Aj úvodné mesiace tohto roka neboli o nič lepšie. Na absolútny prepad turizmu doplatili najmä hlavné mestá – či už hovoríme o Bratislave na Slovensku, alebo Prahe v susednom Česku. „Najhoršia situácia v rámci letnej turistickej sezóny bude v Prahe. Tá je totiž závislá na zahraničnej klientele, ktorá sa sem bude vracať len veľmi pomaly,“ vysvetľuje súčasný stav turizmu v Česku a na Slovensku Petr Kotík, šéf turistickej platformy Amazing Places.

Ako dlho bude trvať, kým sa do českého hlavného mesta vrátia turisti? Kedy môžeme očakávať plné uličky cudzincov v centre Prahy? „Predstavte si to ako vypustený bazén, ktorý sa pomaly napĺňa. Myslím si, že to potrvá približne rok, než bude Praha na starých číslach,“ pokračuje ďalej Kotík. Podľa neho je aktuálne situácia v metropole ČR naozaj katastrofická, priam najhoršia v celej krajine.

Petr Kotik

Petr Kotík, foto: Amazing Places

„Praha je totiž skutočne závislá na zahraničných turistoch a teda bez nich zostala prázdna a rovnako tak aj ubytovacie zariadenia. Hotely, ktoré máme s manželkou, veríme, že prežijú, ale uvedomujeme si, že nie každý mal rovnaké šťastie,“ priznáva špecialista na netradičné a zážitkové ubytovanie.

Ako vyzerali hotely v českom hlavnom meste počas lockdownu? „Tie, ktoré nezavreli, boli obsadené na maximálne 10 percent a tento rok bol tiež podobný,“ odpovedá Petr Kotík a zároveň podotýka, že straty z prvej polovice tohto roka nebudú pravdepodobné tento rok vykryté.

„Malé hotely napríklad na horách či rôzne penzióny v blízkosti vodných plôch sa spamätajú rýchlo, pretože sú to vyhľadávané destinácie. Naproti tomu kongresové hotely a podobné zariadenia v hlavných mestách – Praha alebo Bratislava – sa budú spamätávať podstatne pomalšie. A aj keď som veľký optimista, predpokladám, že im to potrvá až do budúcej Veľkej noci,“ myslí si odborník na cestovný ruch Petr Kotík.

V hoteliérstve chýbajú ľudia. Tento sektor nie je pre zamestnancov viac zaujímavý!

Zatvorené ubytovacie zariadenia však so sebou priniesli aj ďalší problém. Oblasť cestovného ruchu bola poznačená aj veľkým prepúšťaním a bude doslova „bitka“ o nových zamestnancov.  Zároveň sa predpokladá rast cien za služby či jedlo.

peter kotik

Petr Kotík, šéf Amazing Places

„Ceny sa budú zvyšovať, o takých 10 percent určite a čo sa týka gastronómie, tak tam predpokladáme ešte vyšší nárast cien. A práve toto zdražovanie je reakcia ani nie na vykrytie vzniknutých strát, ale na to, že z cestovného ruchu odišlo veľmi veľa zamestnancov. A teda prevádzky musia urobiť opäť nábor, nájsť kuchárov, čašníkov a čašníčky. Ak sa už títo ľudia uplatnili v inom sektore, tak sa do tejto oblasti už nebudú chcieť vrátiť,“ približuje problematiku Kotík.

Napriek tomu ale uvádza aj pozitívne zmeny, ktoré COVID-19 priniesol. „Zmeny v cestovnom ruchu pozorujeme už dlhšie, ale práve Covid tieto zmeny urýchlil. Ľudia čoraz viac majú chuť utrácať peniaze doma, zvyšuje sa tým dopyt po lokálnych destináciách, čím však rastú aj nároky domácich turistov. Spozorovali sme zvýšený dopyt po kvalitnejšom ubytovaní a naozaj kvalitných službách. Vyrastajú nám tu tiež miesta, ktoré sú porovnateľné so západnou Európou. Služby u nás v Česku ale ešte majú nejaké rezervy,“ myslí si Petr Kotík.

Čo láka ľudí najviac? Aké destinácie?

Potvrdzuje, že v poslednom čase sú najpopulárnejšie zážitkové pobyty, čím netradičnejšie, tým lepšie. Toto platí rovnako v Česku ako aj na Slovensku. V obidvoch prípadoch je veľmi obľúbený napríklad  glamping – tzv. luxusné kempovanie.

TeePee celek

Zdroj: Amazing Places/TeePee&Spa

„Ľudia vyhľadávajú ubytovanie v netradičných priestoroch – či už na strome, v rôznych indiánskych stanoch (teepee), chatkách na vode či v maringotkách. Glamping nenahradil klasické ubytovanie, ale tento trend je aktuálne veľmi populárny. Veď sme národ chatárov a chalupárov,“ približuje ďalej Kotík.

A aké sú predpoklady na tento rok? Petr Kotík z Amazing Places očakáva z hľadiska cestovania po lokálnych destináciách – na Slovensku a v Česku – turisticky najsilnejší rok.

„Ľudia by síce chceli cestovať, ale stále sa ešte obávajú možných komplikácií, ktoré v rámci návštev zahraničných miest vznikajú. A dôkazom toho, že naozaj je lokálne cestovanie na vzostupe, je aj fakt, že u nás v Česku je už veľká časť chalúp a menších penziónov na leto už obsadená,“ uzatvára Petr Kotík.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA