Sociálne siete

Ekonomika

Plán obnovy je podľa Hegera pre Slovensko príležitosťou na reformy a obnovu ekonomiky

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 14:52

218

large heger dd
ZDROJ: Minister financií SR Eduard Heger, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

15. december 2020 09:47 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slovensko by sa malo zamerať na obnovu, pretože zaostávame za vyspelými štátmi. Uviedol to v utorok v úvodnom slove v rámci verejnej diskusie k plánu obnovy minister financií Eduard Heger. A ako doplnil vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko, plán obnovy je pre Slovensko príležitosťou na obnovenie ekonomiky, na naštartovanie zeleného a digitálneho hospodárstva.

„Slovensko dlho spalo, reformy sme dlhé roky nevideli, čo sa odrazilo na výsledkoch,“ skonštatoval Heger. Slovensko sa podľa neho prepadávalo v rôznych rebríčkoch a ako jediná krajina z postkomunistického bloku prestala dobiehať vyspelé krajiny EÚ. Toto chce súčasná vláda zvrátiť prostredníctvom plánu obnovy. Obsahuje podľa Hegera dve časti. Jednou sú investície, pretože samotný plán je investičným plánom a hovorí o sumách do konkrétnych oblastí. No ak chceme Slovensko posunúť vpred, sú podľa ministra financií potrebné reformy, ktoré zmenia podstatu fungovania štátu.

„Chceme mať inovatívnu ekonomiku, moderný štát a zdravý štát,“ povedal Heger. Práve inovatívna ekonomika bude podľa neho ťažiť zo základov, ktoré tu máme. Ide o silné dedičstvo priemyslu. Avšak, ak chceme posunúť Slovensko dopredu, tak práve inovatívna ekonomika je podľa Hegera kľúčová. Moderný štát znamená aj to, aby aj verejná správa fungovala veľmi efektívne. „Sme v 21. storočí a kvalita služieb musí byť podstatne vyššia,“ myslí si Heger. Zdravý štát hovorí zase o kvalite života. Slovensko by sa malo zaradiť medzi úspešné krajiny aj kvalitou svojho života, aby Slováci nemuseli odchádzať za lepším životom do zahraničia.

Ako dodal Miko, Slovensko je malé a otvorené hospodárstvo zasiahnuté pandémiou a odhad prepadu ekonomiky na tento rok je okolo 7,5 % HDP. Kríza podľa neho prehĺbila štrukturálne problémy. „Nie je to len zaostávanie za západnými krajinami, ale aj niektorými susednými krajinami,“ povedal Miko. Slovensko bude môcť v rámci plánu obnovy čerpať sumu 5,8 mld. eur. Musí však podľa Mika zrýchliť prácu na príprave plánu. Úspech zároveň závisí od širokej podpory, musí ísť o spoločné úsilie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA