Sociálne siete

Ekonomika

Podľa Profesie rastie počet pracovných ponúk, ktoré vôbec nepožadujú príchod na pracovisko

Najväčší pracovný portál na Slovensku hovorí o tom, že stúpajú ponuky práce s možnosťou homeoffice.

Zverejnené:

Upravené: 27. apríla 2021 o 11:24

338

homeoffice
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/BRUNO EMMANUELLE

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Pracovný vzťah založený na dôvere a dobrom časovom manažmente. Taká je práca na diaľku. Najnovšia analýza Profesie potvrdzuje, že pre uchádzačov na Slovensku rastie počet možností na takúto spoluprácu s firmami. Informuje o tom pracovný portál Profesia v tlačovej správe na svojej stránke.

Dva roky dozadu uverejnili zamestnávatelia za prvý štvrťrok len 184 pracovných ponúk na prácu na diaľku. Nešlo o inzeráty, ktoré poskytovali možnosť odpracovať niektoré dni aj z domu, ale o stále zamestnanie na diaľku, ktoré vôbec nevyžadovalo príchod na pracovisko. Analýza portálu Profesia.sk informuje, že počet takýchto ponúk odvtedy narástol na desaťnásobok.

Takýto druh zamestnania sa u nás oficiálne nazýva telepráca (na prácu je potrebné využívať technológie) či domácka práca. Podľa Zákonníka práce ide o povolanie, ktoré vykonáva zamestnanec nie príležitostne, ale pravidelne z domu.

Za prvé tri mesiace roka 2021 uverejnili zamestnávatelia 1156 takýchto ponúk práce. Kým pred koronou podiel týchto inzerátov nepresiahol nikdy ani jedno percento, aktuálne ide o 2,2 percenta.

Protipandemické opatrenia ukázali firmám, že produktivita pri práci na diaľku nemusí byť zlá. Ponuky na remote work priniesli na najväčší pracovný portál na Slovensku aj možnosť nového filtrovania ponúk. Ľudia si v prípade záujmu môžu zobraziť iba také ponuky, pri ktorých sa vôbec nepočíta s dochádzaním na určité pracovisko. Uchádzači v takýchto prípadoch nie sú obmedzovaní iba výberom vo svojom regióne.

Najčastejšie ide o pracovné príležitosti v IT, telekomunikáciách či tlmočníctve

Prvý štvrťrok 2021 prinášal najviac možností na prácu na diaľku v informačných technológiách. Zdá sa, že firmy skúšajú riešiť nedostatok špecialistov aj ponúknutím takejto flexibility.

Po IT sú ponuky na diaľku najčastejšie v telekomunikáciách, prekladateľstve, marketingu či žurnalistike.

Spomedzi konkrétnych pozícií je telepráca aktuálne dostupná najmä pre programátorov, softvérových inžinierov, systémových administrátorov či ďalších IT špecialistov. Dostupné sú však aj ponuky na obchodných zástupcov či manažérov, administratívnych pracovníkov, marketingových špecialistov a účtovníkov.

V ponukách práce stúpajú aj zmienky o HO

Vyšší počet ponúk, na teleprácu či domácku prácu, dopĺňa tiež zvýšený výskyt ponúk, v ktorých zamestnávatelia síce ponúkajú prácu, ktorá je viazaná na jedno miesto, firmy však upozorňujú na možnosť využívania benefitu práce z domu. Kým pred koronou bolo takýchto ponúk zhruba 7 percent, dnes je to 13,4 percenta.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA