Sociálne siete

Ekonomika

Pre zákaz dovoleniek v zahraničí neprídu ľudia o svoje peniaze

Vrátené peniaze však klienti uvidia najskôr v septembri.

Zverejnené:

Upravené: 19. marca 2021 o 17:06

842

dovolenka
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Hasmik Ghazaryan Olson

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Ľudia, ktorí už majú kúpené zájazdy v zahraničí v termíne od 20. marca do 28. apríla, neprídu pre zákaz dovoleniek v zahraničí o svoje peniaze. Vrátenie peňazí klientom cestovných kancelárií sa bude riešiť v rámci ochrany spotrebiteľa zo strany ministerstva hospodárstva, a to podľa zákona o zájazdoch. Klienti však svoje peniaze uvidia najskôr v septembri 2021.

Podľa platnej legislatívy až vtedy ich môžu cestovné kancelárie vyplatiť. Ako vysvetlil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkeš, do konca augusta sa môžu ľudia dohodnúť s cestovnými kanceláriami na inom zájazde. Ak tak neurobia, do 14. septembra musia cestovné kancelárie vrátiť peniaze v plnej výške. V niektorých prípadoch, ak to zmluvy s klientmi umožnia, bude možné vrátenie peňazí okamžite.

Kompenzáciu ušlého zisku cestoviek pre obmedzenie podnikania na základe rozhodnutia vlády SR, ktorým sa zakazuje cestovanie do zahraničia s cieľom rekreácie, bude mať na starosti rezort dopravy. Straty cestovných kancelárií sa stanú súčasťou schémy pomoci pre cestovný ruch, ktorej výšku sa snaží minister dopravy Andrej Doležal navýšiť o 100 miliónov eur. Podľa neho totiž už schválených 100 miliónov eur z ďaleka nestačí na pomoc subjektom pôsobiacim v cestovnom ruchu.

Na schválenie Veľkej schémy Európskou komisiou rezort dopravy stále čaká, ako však uviedol poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf majú pozitívne signály. Jej vyhlásenie, ako aj vyhlásenie ďalšej etapy „de minimis“ za november – február však závisí od chválenia ďalších prostriedkov. „Aktuálny balík 100 miliónov sme už takmer celý minuli na pomoc za apríl – október 2020, 20 miliónov z neho je určených na rok 2022, pričom ide o prostriedky z budúcoročného rozpočtu,“ dodal Ivan Rudolf s tým, že pre letiskové spoločnosti rezort už spustil schému pomoci. Ešte 15. februára boli vyhlásené tri výzvy na predkladanie žiadostí o finančnú pomoc. Na tento účel má rezort vyčlenených 29 miliónov eur.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA