Sociálne siete

Ekonomika

Prvé špeciálne kontajnery na uskladnenie sudov z Chemka Strážske dostanú hasiči do dvoch mesiacov

Rezort vnútra objednal na sudy s nebezpečnými PCB látkami celkovo 30 kontajnerov, každý z nich má nosnosť 15-tisíc kilogramov.

Zverejnené:

Upravené: 19. marca 2021 o 16:06

216

chemko
Archívna snímka, sudy s PCB látkami v budove bývalej teplárne v areáli Chemko Strážske. Foto: SITA/Marek Lukáč

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Prvé špeciálne kontajnery na uskladnenie sudov z Chemka Strážske (okres Michalovce) dostanú hasiči do dvoch mesiacov. Ministerstvo vnútra SR (MV SR) to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslala riaditeľka tlačového odboru rezortu vnútra Barbara Túrosová. MV SR objednalo celkovo 30 kusov špeciálnych kontajnerov, do ktorých by mali byť umiestnené sudy s PCB látkami z areálu bývalej chemičky. Dodanie kontajnerov v celkovej hodnote 195-tisíc eur zabezpečia dve slovenské firmy.

Každý kontajner má nosnosť 15-tisíc kilogramov, bezpečnostné prvky a ADR certifikát, ktorý potvrdzuje, že sú spôsobilé na uskladnenie a prepravu PCB látok. Ich obstaranie bolo potrebné, pretože toxický odpad v areáli Chemka Strážske je uložený v korodujúcich sudoch. Existuje tak riziko, že by z nich látky mohli ďalej unikať do vody. Zabezpečenie následnej likvidácie odpadu zabezpečí Ministerstvo životného prostredia (MŽP SR).

Problém s PCB látkami v Chemku Strážske sa oficiálne začal riešiť v januári 2020, keď spoločnosť išla do likvidácie a jej areál začali kontrolovať štátne orgány. Odvtedy je v Prešovskom a Košickom kraji vyhlásená mimoriadna situácia pre stav ohrozenia obyvateľstva nebezpečnými látkami. Na riešení pracuje tím expertov. Ministerstvo vnútra absolvovalo viacero pracovných stretnutí so zástupcami rezortu životného prostredia, ministerstva pôdohospodárstva a odborníkmi z akademického prostredia s technologickým zameraním. Prioritou zainteresovaných rezortov je bezpečné odstránenie hrdzavejúcich sudov s chemikáliami, ich likvidácia a tiež filtrácia vody vytekajúcej z kopca skládky.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA