Sociálne siete

Ekonomika

Premiér informuje na FB o znížení emisií o 55 percent do roku 2030

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 15:18

215

large matovic eeffc
ZDROJ: Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s premiérom Igorom Matovičom v Bruseli, SITA/AP Photo/Olivier Matthys

REKLAMA

11. december 2020 10:48 SITA, redakci

BRATISLAVA – Po 19 hodinách rokovaní na samite v Bruseli schváli európski lídri zníženie emisií o 55 percent do roku 2030. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

„Počas rokovania som hovoril aj o slovenskej klimatickej petícii so 120-tisíc podpismi a podporil som cieľ ľudí, ktorí petíciu podporili – 65 percent, nakoniec je dohoda na očakávaných 55 percentách. Umenie možného,” doplnil predseda vlády. Iniciatíva Klíma ťa potrebuje žiada od Národnej rady SR vyhlásenie stavu klimatickej núdze či prípravu strategického plánu na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040, prípadne najneskôr do roku 2050.

Lídri Európskej únie (EÚ) sa v piatok dohodli na obmedzení emisií skleníkových plynov v bloku do konca desaťročia najmenej o 55 % v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Po celonočných rokovaniach na samite v Bruseli členské štáty únie odobrili návrh Európskej komisie (EK) o sprísnení priebežného cieľa na ceste ku klimatickej neutralite, ktorú chce blok dosiahnuť do polovice storočia. To sprvu odmietala skupina krajín závislých od uhlia.

Doterajším cieľom bolo do roku 2030 znížiť emisie o 40 %.

Päť rokov po prijatí parížskej klimatickej dohody sa EÚ snaží zaujať pozíciu lídra v boji proti globálnemu otepľovaniu. Cesta k prijatiu nového cieľa bola náročnejšia a na poslednom stretnutí v októbri sa lídri nedohodli, najmä pre obavy východných štátov z financovania a zvládania prechodu k ekologickejším prostriedkom.

K posunu prispel dlho očakávaný 1,82-miliardový rozpočet a balík pomoci na odstránenie následkov pandémie, na ktorom sa lídri EÚ dohodli vo štvrtok. Značná časť financií by mala smerovať do programov a investícii zameraných na pomoc členským štátom, regiónom a sektorom, ktorých sa obzvlášť dotkol „zelený prechod“ a potrebujú hlbokú ekonomickú a sociálnu transformáciu. Európski lídri sa dohodli, že 30 % z prostriedkov by sa malo použiť na podporu prechodu.

Greenpeace: Cieľ zníženia emisií nezodpovedá vedeckým odporúčaniam

Mierne zvýšenie klimatického cieľa do roku 2030, ktoré je výsledkom rokovania Európskej rady (ER), ukazuje na neochotu vlád počúvať vedu a zaoberať sa skutočnými príčinami klimatickej krízy. Cieľ 55 percent nezodpovedá vedeckým odporúčaniam, podľa ktorých musí Európska únia (EÚ) znížiť svoje emisie o minimálne 65 percent, aby naplnila záväzky z Parížskej dohody. Organizácia Greenpeace Slovensko tak reagovala na odsúhlasenie podpory 55 percentného cieľa zníženia emisií na samite ER. Informovala o tom hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.

„Navyše, ide o net-cieľ, ktorý počíta aj s prírodnými záchytmi CO2. Vo výsledku teda ide len o 50,5 percentný cieľ reálneho zníženia emisií v najviac znečisťujúcich sektoroch ako energetika, doprava alebo živočíšna výroba a na dosiahnutie 55 percent sa EÚ bude spoliehať na zachytávanie CO2 lesmi, ktoré už teraz trpia kvôli klimatickej zmene,” povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková. Podľa nej sa opäť ukázalo, že politické kompromisy majú prednosť pred klimatickou vedou a politici sa stále neodvážili vzoprieť najväčším znečisťovateľom.

Juríková dodala, že slovenská vláda svojou neochotou podporiť ambicióznejšie klimatické ciele nesplnila svoje predvolebné sľuby a odignorovala viac ako 120-tisíc ľudí podpísaných pod petíciou Klíma ťa potrebuje. „Namiesto 65 percent, ktoré pred voľbami podporili tri zo štyroch vládnych strán, vláda podporila len 55 percent, ktoré v realite znamenajú len 50,5 percentné zníženie emisií. Slovensko sa mohlo stať klimatickým lídrom v regióne, no svoju pozíciu týmto rozhodnutím nepotvrdilo,” podotkla.

Slovensko spolu s ďalšími krajinami Strednej Európy a Francúzskom podľa Juríkovej neskoro v noci presadili do cieľa znižovania emisií takzvanú technologickú neutralitu, ktorá umožňuje fosílnemu plynu čerpať peniaze určené na zelené investície. „Greenpeace dlhodobo varuje, že podpora plynu znamená katastrofu pre klímu a povedie k miliardám uviaznutých nákladov,” uzavrela.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA