Sociálne siete

Ekonomika

Rokovania o brexite môžu trvať ešte veľa dní, hovorí podpredseda EK

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 23:24

232

large john cameron Rtmp Kpe U unsplash eeeea
ZDROJ: Archívne zábery, Unsplash/John Cameron

REKLAMA

18. november 2020 17:27 SITA, redakcia

BRUSEL – Vo viaznucich obchodných rokovaniach medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou zostáva stále otvorených viacero dôležitých otázok. Uviedol to v stredu podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis. Zúčastnené strany majú podľa neho pred sebou ešte veľa práce, pokiaľ má kompletná dohoda k 1. januáru vstúpiť do platnosti. Rozhovory ešte môžu trvať veľa dní, povedal Dombrovskis. Schladil tým očakávania, podľa ktorých by dohodu mohla priniesť už štvrtková videokonferencia lídrov EÚ.

„Videli sme uplynúť veľa konečných termínov. Je však jeden, ktorý nemožno posunúť, a to je 1. január budúceho roka, keď sa končí prechodné obdobie,“ povedal Dombrovskis.

Veľká Británia úniu formálne opustila v januári. Súčasťou dohody o brexite je prechodné obdobie jedenásť mesiacov, ktoré malo obom stranám poskytnúť čas na uzavretie dohody o budúcich obchodných vzťahoch. Vyjednávania však v posledných mesiacoch uviazli. K hlavným prekážkam pre dosiahnutie dohody patrí otázka garancií spravodlivej hospodárskej súťaže, predovšetkým pokiaľ ide o pravidlá štátnej pomoci, ale tiež vzájomné práva na rybolov, ktorý je pre stúpencov brexitu symbolickým sektorom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA