Sociálne siete

Ekonomika

Rubeľ sa prepadol na rekordné minimum

Zverejnené:

Upravené: 28. februára 2022 o 9:58

1243

zdroj: nytimes.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dolár oproti väčšine mien prudko vzrástol po tom, ako západné štáty oznámili nové sankcie.

Rubeľ sa v pondelok prepadol na rekordné minimum a dolár oproti väčšine mien prudko vzrástol po tom, ako západné štáty oznámili nové sankcie na potrestanie Ruska za jeho inváziu na Ukrajinu a prezident Vladimir Putin uviedol svoje jadrové sily do stavu najvyššej pohotovosti.

Kurz rubľa na začiatku obchodovania v Ázii klesol až na 119 RUB/USD, čím prekonal svoje predchádzajúce minimum 90 RUB/USD. Neskôr sa jeho pokles zmiernil na 109 RUB/USD.

K pádu rubľa došlo napriek tomu, že ruská centrálna banka oznámila množstvo krokov na podporu domácich trhov.

Sankcie Západu vrátane rozhodnutia o vylúčení významných ruských bánk z medzinárodného platobného systému SWIFT a tiež reštriktívne opatrenia, ktoré zabránili centrálnej banke použiť svoje zahraničné rezervy na zmiernenie sankcií, však tvrdo zasiahli rubeľ.

Európska únia zaplatí zbrane pre Ukrajinu a zakáže prelety ruským lietadlám

Nervozitu na trhoch ešte zvýšilo nariadenie prezidenta Putina uviesť jadrové zbrane do stavu najvyššej pohotovosti. Euro v pondelok kleslo tiež oproti doláru, a to o 1,1 percenta na 1,1148 USD/EUR a oslabil sa aj japonský jen a švajčiarsky frank.

Z napätia okolo Ukrajiny však ťažil dolár. Dolárový index, ktorý meria vývoj kurzu dolára voči šiestim dôležitým menám, sa v pondelok zvýšil o 0,83 percenta na 97,368 bodu.

Trhy totiž očakávajú, že americká centrálna banka Fed na svojom marcovom zasadnutí zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Investori sa zároveň domnievajú, že vojna na Ukrajine v blízkej budúcnosti odradí Európsku centrálnu banku od akýchkoľvek silných sprísňujúcich opatrení.

Ruská delegácia prišla do Bieloruska, Zelenskyj tam odmieta rokovať

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA