Sociálne siete

Ekonomika

Tisícom autodopravcov sa zníži cestná daň, novelu už podpísala prezidentka

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 22:15

349

large IMG  ccaaa
ZDROJ: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

25. november 2020 15:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Vyše 10-tisíc autodopravcom prevádzkujúcim kamiónovú a autobusovú dopravu sa už za tento rok znížia sadzby cestnej dane. Zavedie sa výhodnejšia percentuálna úprava ročnej sadzby dane pre úžitkové vozidlá kategórie M2, M3 a N3 v rozsahu od 10 do 50 percent počas 156 kalendárnych mesiacov veku vozidla. Sadzby dane klesnú aj pre vozidlá kategórie O4 bez ohľadu na vek vozidla, a to o 60 percent. Vyplýva to z novely zákona o dani z motorových vozidiel, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Novela zákona bude účinná od 1. decembra tohto roka.

Po uplynutí 156 kalendárnych mesiacov sa bude pre úžitkové vozidlá zaradené do kategórie M2, M3 a N3 uplatňovať ročná sadzba dane podľa prílohy zákona bez ďalšej zmeny sadzby dane z titulu veku vozidla. Nové ročné sadzby dane a úpravy ročnej sadzby dane sa uplatnia už na tohtoročné zdaňovacie obdobie. Ministerstvo financií SR na tento účel zverejní nový vzor daňového priznania, ktorý bude uverejnený na webovom sídle ministerstva. Schválením novely zákona sa znižujú príjmy štátneho rozpočtu za tento rok o 28,5 milióna eur, budúci rok takmer o 31 miliónov eur a v roku 2022 o viac ako 33 miliónov eur.

Štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík začiatkom októbra po schválení návrhu vládou upozornil na to, že zníženie sadzieb daní je o 20 percent vyššie, ako sľubovala vláda Petra Pellegriniho. „Pohybuje sa v rozsahu od 17 do 70 percent,“ povedal. Slovensko sa podľa neho dostane pod priemer sadzieb cestnej dane v Európskej únii. „Máme nižšiu sadzbu ako Česko a Maďarsko a aktuálne vyššiu ako Poľsko,“ dodal Jančík.

Novelou zákona sa tiež odstraňuje podmienka „párovania“ vozidiel ťahač a náves v návesovej jazdnej súprave a priamo sa používa pre všetky ťahače a návesy nižšia ročná sadzba dane, než do akej by patrili podľa najvyššej prípustnej celkovej hmotnosti alebo celkovej hmotnosti uvedenej v doklade vozidla. Na tento účel sa zavádza samostatná príloha zákona s aplikovaním sadzieb dane po automatickom zaradení všetkých vozidiel ťahač a náves do najbližšej nižšej ročnej sadzby dane. „Uvedená zmena v porovnaní so súčasným systémom „párovania“ vozidiel v návesovej jazdnej súprave zvyšuje transparentnosť v spôsobe výpočtu daňovej povinnosti daňovníka, ako aj pri stanovovaní preddavkov na daň z motorových vozidiel,“ tvrdí rezort financií.

Zníženie sadzieb cestnej dane má pomôcť 10,3-tisíca autodopravcom podnikajúcim v kamiónovej a autobusovej doprave. „Zvýšenie úľavy na základe veku pre vozidlá kategórie M2, M3, N3 a O4 si môžu uplatniť na 80-tisíc vozidiel,“ tvrdí rezort financií.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA