Sociálne siete

Ekonomika

V krematóriách dôjde na nevyhnutný čas k rozširovaniu chladiacich kapacít

Náklady spojené s prenájmom mobilných chladiacich zariadení bude hradiť štát.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 1:59

278

pohreb
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/adrianna geo

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – V krematóriách dôjde na nevyhnutný čas k rozširovaniu chladiacich kapacít. Ministerstvo vnútra SR (MV SR) to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslala riaditeľka tlačového odboru rezortu Barbara Túrosová. V prípade, že kremačné zariadenie nebude mať dostatočné chladiace kapacity alebo bude musieť vykonať údržbu spaľovacieho zariadenia, bude si môcť prenajať mobilné chladiace priestory. Náklady spojené s prenájmom bude niesť štát.

V sídle MV SR sa dnes stretli zástupcovia sekcie krízového riadenia rezortu vnútra, Úradu verejného zdravotníctva a zástupcovia Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPAKS), aby vyriešili problém s nedostatočnými kapacitami krematórií. Keďže obec je povinná zriadiť pohrebisko, bude musieť požiadať o prenajatie chladiaceho zariadenia v spolupráci s príslušným regionálnym Úradom verejného zdravotníctva a následne okresnou bezpečnostnou radou alebo okresným krízovým štábom.

Zástupcovia krematórií začnú neúnosnú situáciu riešiť s Ústredným krízovým štábom

Zástupcovia krematórií začnú neúnosnú situáciu s počtom zosnulých riešiť s Ústredným krízovým štábom. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPAKS) Ladislav Stríž. Ten upozornil, že v dôsledku pandémie rastie počet mŕtvych a s tým súvisí vzrastajúci záujem pozostalých o spopolnenie zosnulých, v dôsledku čoho krematóriá nestíhajú.

Na Slovensku sa celkovo nachádza sedem krematórií, z ktorých je aktuálne v prevádzke šesť. V piatok 12. februára bolo totiž zastavené spopolňovanie zosnulých v krematóriu Nové Zámky. Podľa SAPAKS preto bude potrebné, aby sa situáciou začala zaoberať vláda. Aktuálne chýba napríklad krematórium v Banskej Bystrici, odkiaľ sú zosnulí prevážaní do Nitry alebo predtým do Nových Zámkov. Možné riešenie situácie vidí predseda asociácie v prípadnom spopolňovaní v okolitých krajinách.

SAPAKS zároveň žiada, aby boli pracovníci krematórií a pohrebníctiev zaradení do prvej línie v rámci očkovania proti ochoreniu COVID-19. „Pohrebné služby potrebujú pomoc. Denne pribúda 100 alebo 110 mŕtvych. To už je množstvo, ktoré tu nikdy nebolo,“ povedal Stríž. Hlavný hygienik by mal podľa neho tiež zvážiť zvýšenie počtu ľudí, ktorí sa môžu na pohrebe zúčastniť. Pohrebným službám sa bežne stáva, že na pohreb príde väčšie množstvo ľudí a úlohou pohrebných služieb nie je vyháňať ich z pohrebného obradu.

sapask

Zľava: Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) Ladislav Stríž a majiteľ pohrebníctva Vladimír Ecker počas brífingu o súčasnom stave preťaženosti a hrozbe zatvárania krematórií a očkovaní pracovníkov v pohrebníctve, správcov pohrebísk a prevádzkovateľov krematórií na prevenciu proti COVID-19. Foto: SITA/Branislav Bibel

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA