Sociálne siete

Ekonomika

Záujem o dodanie kloktacích testov pre základné školy prejavilo deväť firiem

Rezort školstva pripravuje vyhlásenie verejnej súťaže na dodanie kloktacích testov.

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2021 o 19:37

935

grohling krajci
Zľava: Minister zdravotníctva Marek Krajčí a minister školstva Branislav Gröhling, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Záujem predložiť ponuku na odber vzoriek kloktaním na zistenie prítomnosti ochorenia COVID-19 pre základné školy prejavilo deväť spoločností. Pre všetky kraje bola predložená viac ako jedna potencionálna ponuka. Na dnešnom rokovaní vlády o tom informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR). Vláda zobrala na vedomie informáciu o finalizácii postupu testovania na školách na princípe výplachu ústnej dutiny kloktaním. Základné školy by podľa oznámenia zverejnenom vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie potrebovali viac ako milión testovacích sád.

Ministerstvo školstva priblížilo, že na základe skúseností z rokovacieho konania pripravuje vyhlásenie verejnej súťaže na dodanie kloktacích testov. Prihlásiť sa bude môcť akákoľvek spoločnosť zo Slovenska či inej krajiny Európskej únie, ktorá má dostatočné kapacity na dodanie a vyhodnotenie testov v aspoň jednom kraji.

Na základe štyroch kôl s možnými dodávateľmi prijala odborná komisia v pondelok 8. februára päť ponúk na dodanie kloktacích testov od spoločností Cytopathos, Klinická Biochémia, Synlab, Unilabs Slovensko, Unipharma – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť. „Predbežné vyhodnotenie ponúk potenciálne umožňuje uzavrieť zmluvy so štyrmi uchádzačmi na možnosť objednať testy a ich vyhodnotenie v ôsmich krajoch,“ zhrnulo ministerstvo. Dodalo, že pri možnosti obstarania 1 020 000 testov spolu s ich vyhodnotením by maximálne náklady na základe predbežne vyhodnotených najvýhodnejších ponúk predstavovali takmer 21 miliónov eur.

Vláda schválila testovanie v školách kloktaním v stredu 13. januára. Celkové náklady boli vyčíslené na sumu viac ako 22,4 milióna eur. Toto testovanie by sa týkalo iba žiakov druhého stupňa a učiteľov základných škôl. Na jedno kolo pretestovania potrebuje MŠVVaŠ SR zhruba 440-tisíc súprav a teda na tri kolá 1 020 000 testovacích kitov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA