Sociálne siete

Ekonomika

Vlaňajší rok poznačený pandémiou zredukoval na Slovensku firmy z oblasti obchodu a živnostníkov

Celkový počet aktívnych podnikov podľa Štatistického úradu SR medziročne vzrástol o 4,8 %.

Zverejnené:

Upravené: 18. marca 2021 o 12:47

794

lockdown
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Glen Carrie

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Vlaňajší rok poznačený pandémiou nespôsobil na Slovensku pokles aktívnych podnikov. Štatistický úrad SR ich ku koncu roka 2020 evidoval takmer 259-tisíc, čo predstavuje medziročný nárast o 4,8 %. Zvýšenie počtu podnikov sa prejavilo vo všetkých 19 sledovaných odvetviach ekonomiky s výnimkou obchodu a výroby a distribúcie energií. Z regionálneho hľadiska sa ich počet medziročne zvýšil vo všetkých krajoch, relatívne najviac v Košickom (o 6,1 %) a v Trnavskom kraji (o 5, 8 %). Až tretina podnikov sídlila v Bratislavskom kraji.

Odlišný vývoj nastal podľa Štatistického úradu SR v počtoch aktívnych fyzických osôb – podnika­teľov. Na konci uplynulého roka ich bolo evidovaných 339-tisíc, pričom rok spojený s bojom proti pandémii Covid-19 medziročne znížil ich počet o 2,9 %. Z regionálneho hľadiska nastal pokles v siedmich z celkovo ôsmich krajov, a to v rozsahu do 5 %. Výnimkou bol len Bratislavský kraj, kde počet nepatrne rástol, a to o 0,3 %.

Do skupiny fyzických osôb – podnikateľov patria slobodné povolania ako napríklad právnici, lekári, architekti, prekladatelia, ďalej samostatne hospodáriaci roľníci, ale absolútne prevažujúcou skupinou sú živnostníci s podielom okolo 90 %. „V počte živnostníkov nastal ešte výraznejší úbytok, a to o 3,6 %. Na konci roka malo aktívnu živnosť viac ako 312-tisíc osôb. V priebehu roka 2020 sa tak počet živnostníkov zredukoval o takmer 12-tisíc osôb,“ konštatuje Štatistický úrad SR. Živnostníkov ubudlo takmer vo všetkých odvetviach, relatívne najviac v ubytovacích a stravovacích službách o 8,2 %, v obchode o 7 % a v priemyselnej výrobe o 6,3 %.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA