Sociálne siete

Ekonomika

Vyše štvorkilometrový obchvat Tvrdošína bude hotový o približne 2,5 roka

Výstavba úseku R3 Tvrdošín Nižná zahŕňa 10 mostov na R3 a tri mosty mimo R3, dočasný most cez rieku Oravu a protihlukovú stenu dlhú 2 150 metrov.

Zverejnené:

Upravené: 8. marca 2021 o 12:39

881

r tvrdosin
Vizualizácia rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná. Foto: SITA/ŽSK

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Po nedávnom podpise zmluvy o výstavbe úseku R3 Tvrdošín Nižná už čoskoro začne konzorcium spoločností Hochtief SK, Porr a Hydroekol Dolný Kubín stavebné práce na vyše štvorkilometrovom obchvate Tvrdošína v polovičnom profile v hodnote vyše 62 miliónov eur. Výstavba, financovaná zo štátneho rozpočtu, potrvá približne 2,5 roka. Celá stavba zahŕňa 10 mostov na R3 a tri mosty mimo R3, dočasný most cez rieku Oravu a protihlukovú stenu dlhú 2 150 metrov.

Ako informoval rezort dopravy prostredníctvom sociálnych sietí, úsek dlhý 4,4 km sa napája na existujúci obchvat Trstenej a vedie po ľavom brehu rieky Oravy. Končí pred obcou Nižná pripojením na cestu I/59 prostredníctvom privádzača Nižná a okružnej križovatky Nižná – sever. Tu sa napojí na pripravovanú stavbu rýchlostnej cesty R3 Nižná – Dlhá nad Oravou.

Obchvat Tvrdošína odľahčí mesto od tranzitnej dopravy, zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti vodičom skráti čas jazdy. Obyvateľom mesta prispeje k zlepšeniu životných podmienok predovšetkým znížením hluku, prašnosti a vibrácií. Novým úsekom R3 by malo prechádzať 6 500 vozidiel denne. Výhľadovo sa očakáva zvýšenie dopravnej intenzity na takmer 9,5 tisíca vozidiel denne.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA