Sociálne siete

Ekonomika

Zemetrasenie neďaleko Záhrebu neohrozilo prevádzku jadrových elektrární na Slovensku

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 12:54

203

large elektrina fbef
ZDROJ: Unsplash/Fré Sonneveld

REKLAMA

30. december 2020 15:54 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Nedávne zemetrasenie neďaleko chorvátskeho Záhrebu neohrozilo prevádzku jadrových elektrární na Slovensku. Otrasy boli zaregistrované aj na území Slovenskej republiky, najviac však v západnej časti. Prístrojová odozva bola hlásená z Národnej siete seizmických staníc, ako aj z lokálnych sietí seizmických staníc jadrových elektrární Jaslovské Bohunice (EBO) a Mochovce (EMO). Ako informoval Karol Kotora z Úradu jadrového dozoru SR, jednou z kľúčových charakteristík zemetrasenia je horizontálne zrýchlenie. Jeho hodnota je zásadný parameter, podľa ktorého sa určuje vplyv zemetrasenia na bezpečnosť jadrových elektrární.

Na základe seizmických záznamov z oboch lokalít slovenských jadrových elektrární hodnoty lokálneho zrýchlenia v dôsledku zemetrasenia v Chorvátsku nepresiahli úroveň 0,001 g. Bloky jadrových elektrární sú pritom seizmicky zodolnené na podstatne vyššie hodnoty. Kým v prípade elektrárne Jaslovské Bohunice sa jedná o úroveň maximálneho horizontálneho zrýchlenia 0,344 g, tak v prípade elektrárne Mochovce je to hodnota 0,15 g. Zemetrasenie teda podľa úradu neohrozilo jadrovú bezpečnosť a neovplyvnilo normálnu prevádzku jadrových elektrární na Slovensku.

Dňa 29. decembra 2020 v čase okolo 12:19 bolo v Chorvátsku zaznamenané zemetrasenie s magnitúdou 6,4 a s epicentrom vo vzdialenosti asi 46 km od Záhrebu. Zemetrasenie bolo už druhým v priebehu dvoch dní, pričom zemetrasenie zo dňa 28. decembra dosiahlo magnitúdu 5,2. Zemetrasenie zasiahlo aj západné Slovensko, otrasy zaznamenali obyvatelia Bratislavy, ale aj Šamorína či Nitry. Informáciu potvrdila aj polícia na sociálnej sieti, ktorá na núdzovej linke prijala niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA