Sociálne siete

Kultúra

Múzeum holokaustu v Seredi sa prepojí s múzeom Auschwitz-Birkenau v Osvienčime

Zverejnené:

Upravené: 18. októbra 2021 o 15:30

1451

Osvienčim, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry tento týždeň oznámilo hlbšie prepojenie medzi Slovenskou národnou expozíciou v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime a Múzeom holokaustu v Seredi. „Ide o logické prepojenie dvoch inštitúcií a prehĺbenie medzinárodnej spolupráce pri tejto téme,“ potvrdzuje rezort.

Slovenská národná expozícia “Tragédia slovenských Židov” bola otvorená v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime v roku 2002. Národnú expozíciu spravovalo od jej vzniku v roku 2002 Múzeum SNP.

V rámci procesu presunu Múzea SNP pod Ministerstvo obrany SR zároveň Ministerstvo kultúry SR plánuje reorganizovať jeho aktivity pod novú logickú štruktúru, kde budú napĺňať svoj plný potenciál. “Od roku 2016, kedy vzniklo Múzeum holokaustu v Seredi, je skvelo fungujúcou inštitúciou. Vzhľadom na jeho špecializáciu práve na tému holokaustu a vysokú úroveň je najpovolanejším pre správu Slovenskej národnej expozície v Auschwitz-Birkenau. Ide o krok, ktorý zabezpečí pre návštevníkov ešte kvalitnejšiu prezentáciu tejto časti našej histórie a vytvorí väčšiu medzinárodnú spoluprácu, hovorí ministerka kultúry Natália Milanová.

Múzeum holokaustu v Seredi je súčasťou Múzea židovskej kultúry spadajúceho pod Slovenské národné múzeum. Ide o jediné múzeum svojho druhu na Slovensku, ktoré sa primárne venuje obdobiu holokaustu v celej šírke.

K návrhu sa vyjadril aj generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis: “Poverením, ktoré som obdržal od ministerky kultúry, začína Slovenské národné múzeum prenos správy a rozvoj Slovenskej národnej expozície Tragédia slovenských židov v poľskom Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau. Prenos správy z Múzea SNP do Slovenského národného múzea a prípravu novej expozície budú kvôli ich náročnosti a dôležitosti koordinovať spolu s generálnym riaditeľstvom SNM dve špecializované múzeá – SNM – Historické múzeum a SNM – Múzeum židovskej kultúry v Bratislave. Špeciálnu pozornosť musíme venovať novému realizačnému projektu, ktorý Múzeum SNP zazmluvnilo v júli tohto roka.”

Vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok na tlačovej konferencii opísal ako prepojenie týchto dvoch inštitúcií pomôže zvýšiť záujem domácich i zahraničných návštevníkov a položiť základy vzdelávania s cieľom rozšíriť a skvalitniť výučbu ľudských práv na Slovensku. “Keď som bol informovaný, že by pod nás mala prejsť Slovenská národná expozícia v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau, ostal som poctený. Vďaka tomu dokážeme vyskladať mozaiku celého procesu takzvaného riešenia židovskej otázky, od zákonodarstva až po jeho koniec, ktorým boli plynové komory. Priamym prepojením expozícií v bývalých koncentračných táboroch Sereď a Auschwitz, dokážeme rozšíriť aj paletu vzdelávania v oblasti ľudských práv,” povedal vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Mapa bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Zdroj: Slovenský národný archív

 

Osvienčim. Zdroj: FB/Auschwitz Memorial/Muzeum Auschwitz

Múzeum holokaustu v Seredi

Múzeum holokaustu v Seredi, zdroj: SNM.sk

Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny.  V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz.

Súčasťou múzea je vzdelávacie stredisko, ktoré poskytuje výchovno–vzdelávacie podujatia, semináre a školenia zamerané na oboznamovanie verejnosti so židovskou kultúrou a dopadom holokaustu na život Židov na našom území. Cieľom uvedených programov a podujatí je priblížiť život Židov na území Slovenska a pomôcť nadobudnúť základné vedomosti o židovskej komunite so zreteľom na obdobie holokaustu.

Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník všetkých zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len samotným táborom v Seredi prešlo v období od roku 1941 do roku 1945 približne 16 000 Židov, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

Štátne múzeum Auschwitz-Birkenau

Zdroj: FB/Auschwitz Memorial/Muzeum Auschwitz

Štátne múzeum Auschwitz-Birkenau v Osvienčime vzniklo v júli 1947. Zahŕňa územia dvoch bývalých kncentračných táborov AUSCHWITZ I a AUSCHWITZ II-BIRKENAU s celkovým povrchom 191 hektárov.  V roku 1979 bolo územie bývalého tábora zapísane do Zoznamu svetového dedičstva Unesco.

V roku 2002 bolo územie múzea zväčšené o časť, na ktorej sa nachádzala prvá plynová komora v Birkenau, tzv. Červený Domček a v roku 2004 zas o budovu nazvanú Staré Divadlo (v období vojny v ňom boli táborové sklady) a priľahlé územie, kde sa nachádzala štrkovňa–miesto otrockej práce a častých popráv väzňov.

Múzeum sa stará o pozostatky v tábore. zbierky, archívy a výskumné, konzervačné a vydavateľské stredisko.

Zdroj: MK SR, snm.sk, auschwitz.org

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA