Sociálne siete

Kultúra

„Neznevažujte kultúru,“ vyzýva Milanová.

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 13:27

1221

large tx Ds JKTKROWRRLNKD Oq G Q  Nat lia Milanov ministerka kult ry SR cfe

REKLAMA

19. august 2020 05:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 19. augusta (SITA) – Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odmieta, aby sa diskusia o neľahkej situácii v kultúrnom sektore zvrhla na dehonestujúce výroky o význame kultúry a „posielanie umelcov k lopate“. „Neznevažujte kultúru,“ vyzýva Milanová. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry SR (MK SR) Matúš Bystriansky.

Ako ďalej priblížil, v sobotu 15. augusta MK SR avizovalo pomoc pre nezávislú kultúru vo výške 11 miliónov eur. Tie vyrokovala ministerka s rezortom financií. Ide o pomoc pre ľudí v kultúre, ktorí zvyčajne pracujú ako SZČO, či prostredníctvom autorských zmlúv, hovorovo „sú na voľnej nohe“. Rezort kultúry preto prekvapujú tvrdenia asociácií a združení nezriaďovanej kultúry o tom, že avizovaná pomoc nerieši ich situáciu a údajne pomôže len malej časti umelcov, nakoľko zatiaľ nie sú známe výzvy verejnoprávnych fondov, ani ich podmienky.

Bystriansky tiež informoval, že výzvy verejnoprávnych kultúrnych fondov by mali byť známe v polovici septembra. Vtedy bude jasné, kto a za akých podmienok sa bude môcť uchádzať o finančnú podporu. Šéfka rezortu kultúry zároveň informovala, že na základe viacerých rokovaní s ministerstvom financií získalo MK SR prostriedky na sanovanie organizácií zriaďovaných ministerstvom kultúry. Ich celková výška je 9,2 milióna eur. Aj tieto inštitúcie výrazne utrpeli počas prvej vlny pandémie.

Podľa hovorcu MK SR vyrokoval rezort kultúry tiež okamžitú pomoc umelcom v podobe odkladu platenia poistného alebo v podobe finančných kompenzácií pre SZČO a umelcov na voľnej nohe, ktorým výrazne poklesli príjmy počas obdobia pandémie. Bystriansky dodal, že rezort kultúry presadil aj legislatívne opatrenia zamerané na pomoc umelcom v podobe zdobrovoľnenia príspevkov do umeleckých fondov a na zjednodušenie situácie pre organizátorov kultúrnych podujatí.

Ako avizovala Milanová, väčšinu z mimoriadnej 11-miliónovej pomoci pre nezávislú kultúru poskytnú fondy formou štipendií. Tie sa sústredia najmä na tých, ktorí prepadli „sitom“ doterajšej pomoci štátu. Ide napríklad o tých, ktorí pre súbeh s malým úväzkom v zamestnaní nedosiahli na opatrenia ministerstva práce.

Ministerka dodala, že najmä kultúra a šport mimoriadne trpia pri celoplošných protipandemických opatreniach „Som veľmi rada, že s hlavným hygienikom sme sa zhodli, že lokálne opatrenia na úrovni miest alebo okresov by boli v súčasnosti primerané. Tiež považujem za dosť nešťastné, ak sa napríklad pre rodinnú oslavu, kde sa rozšíril COVID-19 v Michalovciach, zruší koncert či predstavenie v Dolnom Kubíne,“uzavrela Milanová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA