Sociálne siete

Kultúra

Rezort kultúry je dlhodobo finančne poddimenzovaný

Ministerstvo kultúry SR (MK SR) je dlhodobo finančne poddimenzované a finančný výpadok bude pre neho citeľný.

Zverejnené:

Upravené: 29. decembra 2020 o 1:30

1875

large milanova baaa
ZDROJ: Ministerka kultúry SR Natália Milanová, SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

29. december 2020 01:36 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry SR (MK SR) je dlhodobo finančne poddimenzované a finančný výpadok bude pre neho citeľný. Rezort to pre agentúru SITA uviedol v súvislosti so schváleným rozpočtom na rok 2021. Na základe neho by malo MK SR zredukovať sumu na mzdy a odmeny z 18,4 milióna na 16,6 milióna eur. Rezort uviedol, že daný záväzok dodrží a k úlohe zníženia financií na mzdy pristúpil zodpovedne a ešte v priebehu druhého polroka 2020 nastavoval procesy tak, aby viedli k šetreniu finančných prostriedkov vo všetkých oblastiach, napríklad v prevádzkovej, personálnej či mzdovej oblasti.

MK SR neurobilo a ani nemá v pláne urobiť externý audit, keďže na to nemá peniaze. „Je plne v kompetencii vedúcich zamestnancov ministerstva a riadiacich zamestnancov jednotlivých útvarov ministerstva, aby zodpovedne rozhodli o personálnom obsadení útvaru, ktorý riadia,“ vysvetlilo MK SR. Rezort doplnil, že ak títo vedúci znížia počet zamestnancov, ktorých riadia, tak len s vedomím dopadu tohto rozhodnutia. Vedúci útvarov musia podľa ministerstva rátať s tým, že prácu musia prerozdeliť medzi ostatných tak, aby boli úlohy plnené riadne a včas.

Na oblasť kultúry sa má podľa plánu v roku 2021 vyčleniť viac ako 292 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na rok 2021, ktorý parlament schválil v stredu 9. decembra.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA