Sociálne siete

Rozhovory

Fyzioterapeutka: Zázraky na počkanie sa nedajú robiť. Je to o dlhodobej a správne vedenej terapii

Fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková exkluzívne pre náš portál vysvetlila, s akými problémami ľudia zvyknú zájsť za odborníkom a aké úskalia prináša aj sedavé zamestnanie. Neodmysliteľnou súčasťou dňa by mal byť pravidelný pohyb, o to viac dôležitý je v prípade, ak máte sedavé zamestnanie.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 2:24

1459

trening
Po pracovnej dobe by sme nemali zabúdať na to, že máme byť v pohybe. Foto: Unsplash/Jonathan Borba

REKLAMA

BRATISLAVA – To, čo sa nehýbe, nemôže optimálne fungovať, tvrdí fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková z IntimFyzio. Podľa odborníčky s vyše 10-ročnou praxou sú ľudia zo svojej práce a zo spôsobu každodenného života doslova usedení. Problémom však je, že telá nie sú prispôsobené na dlhodobé sedenie, a preto ľudí trápia bolesti v driekovej a krčnej chrbtici alebo preťažené predlaktia a ramená. Vtedy požadujú klienti od fyzioterapeutov zázraky na počkanie.

Sedavých zamestnaní neustále pribúda. Odzrkadľuje sa tento trend aj v požiadavkách alebo problémoch, prečo sa Slováci obracajú na fyzioterapeuta?

Určite áno. Ľudia sú doslova usedení zo svojej práce a zo spôsobu svojho každodenného života. Trendom je sedieť a byť v pohodlí. Problémom však je, že naše telá v rámci evolúcie nie sú (zatiaľ) uspôsobené na dlhodobé sedenie. Máme celkovú depriváciu prirodzeného pohybu. To sa, samozrejme, negatívne odzrkadľuje na našom pohybovom aparáte.

Veľmi jednoducho povedané, to čo sa nehýbe, nemôže optimálne fungovať. Takýto spôsob života sa podpisuje nielen na našom tele, ale aj na našej psychike a emočnom ladení.

S akými očakávaniami prichádzajú ľudia k fyzioterapeutovi?

Klienti od fyzioterapeuta očakávajú, že im poradí ako si správne ergonomicky nadstaviť svoje pracovisko. Chcú vedieť ako správne sedieť, aký stôl a stoličku si vybrať. A popritom je zo strany klientov očakávaný aj zázrak na počkanie vo forme okamžitej úľavy od bolesti a diskomfortu. Ale u klientov, ktorí prichádzajú k fyzioterapeutovi až keď majú chronické bolesti chrbta na základe komfortného životného štýlu sa zázraky na počkanie nedajú urobiť. Je to o dlhodobej a správne vedenej terapii, pri ktorej musí klient aktívne pracovať a postupne meniť svoje zle zaužívané stereotypy.

S akými problémami sa najčastejšie stretávate?

Najčastejšie sú bolesti chrbta v driekovej a krčnej chrbtici. Potom sú to bolesti hlavy, preťažené ramená a predlaktia. Okrem toho pribúdajú aj problémy s dýchaním a trávením. Z tých špecifickejších problémov by som spomenula problémy v oblasti malej panvy, ktoré môžu viesť, respektíve dopomáhajú k vzniku stresovej inkontinencie, funkčnej sterilite alebo k zhoršeniu spermiogramu u mužov.

Ako sa môžu ľudia so sedavým zamestnaním vyvarovať problémom s pohybovým aparátom?

katarina hanuliakova

Katarína Hanuliakov, foto: súkromný archív K.H.

Je potrebné dodržiavať určité zásady. Napríklad by sme mali vstať zo stoličky a pohnúť sa minimálne každých 30 minút.

Vždy keď je to možné snažiť sa pracovať v stoji. Optimálne je meniť pozíciu. Alternovať sed a stoj.

Ďalším veľmi dôležitým faktorom je mať kvalitne vybavené pracovisko alebo home office.

Ideálny je polohovateľný stôl a k tomu kvalitná ergonomická stolička so synchronizačným mechanizmom.

Po pracovnej dobe by sme nemali zabúdať na to, že máme byť v pohybe. Či už je to nejaký šport alebo prechádzka so psom.

Pre mňa je ideálna rýchla chôdza na čerstvom vzduchu.

Kam až tieto problémy môžu zájsť?

Veľmi ďaleko. Závisí to od toho, kam až človek svoj diskomfort nechá zájsť. Pribúda ľudí, ktorí akoby nevnímali svoje telo a svoje prirodzené potreby. Dokážu samých seba ignorovať až natoľko, že si zvyknú na bolesť a žijú s ňou v symbióze. Dlhodobé chronické bolesti sú však veľmi nebezpečné. Doslova menia náš mozog a našu osobnosť.

Aký máte názor na ergonomické stoličky a výškovo nastaviteľné stoly?

Ergonomické stoly a stoličky sú v dnešnej dobe nevyhnutnosťou. Vedia byť dobrými pomocníkmi, ktorí dokážu efektívne redukovať negatívne dopady sedenia na náš pohybový aparát.

Používate ich aj vy pri svojej práci?

Ja mám z tohto pohľadu skvelú prácu, pretože sedím minimálne. Cez deň mením polohy a pozície. V tomto je práca fyzioterapeuta na nezaplatenie. V mojom prípade nie je potrebné mať ergonomické vybavenie, ale mám ho. Používam najmä výškovo polohovateľný stôl. Hlavne vtedy, keď musím dlhšie pracovať za počítačom. Pre mňa je energeticky veľmi náročné sedieť v statickej polohe, nie som na to zvyknutá.

Môže ľudom nesprávne sedenie skomplikovať zdravotný stav v pokročilom veku?

Dlhodobé sedenie, aj keď správne, nie je pre ľudský organizmus zdravé. Vyberá si svoju daň. Postupne, pomaly. Správnym posedom v dobre nadstavenej ergonomickej stoličke, pri dodržiavaní vyššie uvedených opatrení nemusí byť daň až taká vysoká.

Dlhodobý sed, najmä ak je patologický, mení naše dýchanie, bránica sa zapája len v obmedzenom rozsahu, znižuje sa vitálna kapacita pľúc, znižuje sa motilita čriev (pozn. red. pohyblivosť čriev) a vnútorných orgánov, spomaľuje sa trávenie, zhoršuje sa cievny a lymfatický prietok v brušnej dutine a v trieslach. Z pohľadu muskuloskeletálneho (pozn. red. svalovo-kostrový aparát) máme staticky preťaženú chrbticu, panvu a bedrové kĺby. Oslabuje sa brušná stena, zadok a stehenné svalstvo. Skracujú sa lýtka, zadné stehenné svaly a vnútorné stehná. Chrbtové svalstvo sa zo statického preťaženia väčšinou stane nefunkčným. Postupne sa to všetko nabaľuje.

Nastavitelny stol autor Modesk

Nastaviteľný stôl. foto: MODESK

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA