Sociálne siete

Šport

ATP ocenila Djokoviča, Federera, Nadala či Pospisila

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 17:51

415

large djokovic fec
ZDROJ: Novak Djokovič, SITA/AP Photo/Frank Augstein

REKLAMA

22. december 2020 13:01 SITA, redakcia

LONDÝN – Asociácia tenisových profesionálov (ATP) za sezónu 2020 udelila ceny v hlavných kategóriách pre Srba Novaka Djokoviča, Švajčiara Rogera Federera, Španiela Rafaela Nadala či Američana Francesa Tiafoea. Hlavná cena sa ušla Djokovičovi, ktorý končí kalendárny rok 2020 na poste svetovej jednotky už šiestykrát v kariére, čím vyrovnal rekord Američana Peta Samprasa. Počas ostatných dvanástich mesiacov si pripísal štyri turnajové tituly vrátane rekordného ôsmeho triumfu na grandslamovom podujatí Australian Open v Melbourne. Deblovými jednotkami sú Chorvát Mate Pavič s Brazílčanom Brunom Soaresom.

Skúsený Švajčiar Roger Federer síce pre zdravotné problémy vynechal druhú časť sezóny výrazne poznačenej pandémiou koronavírusu a v prvej časti štartoval len na šiestich turnajoch, už osemnástykrát v kariére bez prerušenia však ovládol hlasovanie fanúšikov o najobľúbenejšieho hráča. Španiel Rafael Nadal dostal tretíkrát za sebou a štvrtýkrát celkovo Cenu Stefana Edberga určenú tenistovi s príkladným športovým prístupom, v roku 2020 už trinástykrát v kariére ovládol Roland Garros na parížskej antuke.

Najvýraznejší posun vpred zaznamenal Rus Andrej Rubľov, ktorý sa posunul z 23. na 8. priečku rebríčka ATP, pomohlo mu k tomu päť titulov na okruhu. Nikto ich v roku 2020 nenazbieral viac. Spomenutý Američan Frances Tiafoe sa stal laureátom Humanitárnej ceny Arthura Ashea za aktivity mimo súťažného diania, keď organizoval aukciu podpísaných tenisových predmetov a výťažok venoval na podporu športovcov zasiahnutých pandémiou ochorenia COVID-19. Energiu tiež venoval podpore tenistov čiernej farby pleti počas vlny nepokojov spôsobenej vraždou Afroameričana Georga Floyda.

Nováčikom roka sa stal 17-ročný Španiel Carlos Alcaraz Garfia, ktorý sa síce nepredstavil v hlavnej súťaži niektorého z grandslamových turnajov, no vyhral tri challengerové podujatia. Návratom roka sa prezentoval Kanaďana Vasek Pospisil, ktorý v roku 2019 podstúpil operáciu chrbta a v tejto sezóne sa zo 150. miesta prebojoval až na 61. priečku. V minulosti mu však patrila aj 25. pozícia v januári 2014.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA