Sociálne siete

Šport

Rezort hospodárstva už posiela dotácie na nájomné v rámci druhej vlny

Rezort hospodárstva už posiela dotácie na nájomné v rámci druhej vlny

Zverejnené:

Upravené: 22. decembra 2020 o 14:30

246

peniaze bc
ZDROJ: Ilustračne foto/Unsplash/Lena Balk

REKLAMA

22. január 2021 02:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Dnes odchádza prvých 862 platieb dotácií na nájomné v rámci druhej vlny. Ďalších približne 900 žiadostí bude podľa hovorkyne Ministerstva hospodárstva SR Kataríny Matejkovej vyplatených začiatkom budúceho týždňa.

Vyplácanie dotácií viazlo, keďže minister financií Eduard Heger iba vo štvrtok schválil mimoriadne rozpočtové opatrenie a rozhodol o uvoľnení sumy 50 mil. eur na kompenzáciu nájmov. „Rezort hospodárstva sa bude dotácie snažiť vyplácať priebežne a čo najrýchlejšie, tak ako počas prvej vlny,“ uviedla pre agentúru SITA Matejková.

Podniky môžu o pomoc v rámci druhej vlny žiadať od 16. decembra 2020. Na získanie dotácie majú čas do konca marca. Nárok na pomoc majú po novom nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj tí, ktorí mali obmedzené prevádzky. Kým v rámci prvej vlny bol jednou z podmienok získania dotácie vznik nájomného vzťahu pred 1. februárom 2020, po novom sa tento dátum posúva na 1. augusta 2020.

Podobne ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, aj tentoraz sú oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa. Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania.

V rámci prvej vlny vyplatil rezort hospodárstva 19 359 žiadostí v celkovej výške takmer 40 mil. eur.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA