ŠPORT

  • 146

Djokovič trafil čiarovú rozhodkyňu loptičkou do krku a ide domov

Djokovič trafil čiarovú rozhodkyňu loptičkou do krku a ide domov

BRATISLAVA 7. septembra (SITA) - Dvojhra mužov na US Open bude mať prvýkrát od roku 2014 nového šampióna. Najväčší favorit Novak Djokovič je z kola von, hoci na tohtoročnom grandslamovom podujatí v New Yorku neprehral ani jeden zápas. Svetovú jednotku a trojnásobného miestneho víťaza postihla diskvalifikácia za nešportové správanie. Odpálil loptičku smerom k čiarovej rozhodkyni tak nešťastne, že ju trafil do krku a tá sa začala dusiť. Stalo sa to na konci prvého setu osemfinálového súboja so Španielom Pablom Carrenom Bustom krátko po tom, čo 33-ročný Srb prišiel o svoje podanie. Jeho 29-ročný súper za stavu 6:5 mal ísť podávať na víťazstvo v prvom sete.

"Ak tenista úmyselne alebo nerozvážne či z nedbanlivosti udrie do loptičky na súťažnom dvorci tak, že je to nebezpečné, turnajový rozhodca má právo vylúčiť ho. A to sa v prípade Djokoviča aj stalo. Okrem pokuty, ktorá je spojená s týmto incidentom, Djokovič príde aj o všetky prémie a body, ktoré získal postupom do osemfinále na tohtoročnom turnaji v New Yorku," píše sa vo vyhlásení Americkej tenisovej asociácie USTA.

Djokovič sa po svojom nerozvážnom čine ponáhľal za čiarovou rozhodkyňou. Keďže videl, že padla na zem, snažil sa jej ospravedlniť, ale trestu neunikol. V jeho konaní zrejme nebol úmysel, ale frustrácia áno. Namiesto toho, aby zostávajúcu loptičku z vrecka po strate podania posunul niektorému zo zberačov, odpálil ju za seba a nešťastne trafil čiarovú rozhodkyňu. Na tlačovú konferenciu síce odmietol prísť, ale neskôr sa svojej "obeti" ospravedlnil na sociálnych sieťach.

"Som smutný z toho, čo sa stalo. Cítim vnútorne prázdno. Dal som si overiť, ako sa dotyčná dáma cíti a, vďakabohu, dobre. Z dôvodu ochrany súkromia nemôžem prezradiť jej meno. Je mi ľúto, že som jej spôsobil taký nečakaný stres. Nebolo to úmyselné, ale bolo to nesprávne," uviedol Novak Djokovič na instagrame.

Zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča pridal ospravedlnenie aj organizátorom a fanúšikom. "Chcel by som, aby sa táto nešťastná udalosť nikdy nestala. Beriem to ako dôležitú životnú lekciu, aby som mohol ďalej napredovať ľudsky aj ako tenista. Ospravedlňujem sa organizátorom US Open, že som im spôsobil nepríjemnosti, tiež môjmu tímu aj rodine, lebo som im vďačný za veľkú podporu, ktorú mi preukazujú. Rovnako chcem adresovať ospravedlnenie fanúšikom, ktorí vždy stoja pri mne. Ďakujem a je mi to ľúto. Bol to veľmi náročný deň pre všetkých."

Djokovič mal pred súbojom s Carrenom Bustom v tomto roku vo dvojhre stopercentnú bilanciu 26-0. Pred vypuknutím koronakrízy a zastavením sezóny v polovici marca vyhral Australian Open v Melbourne aj turnaj ATP 500 v Dubaji a tiež výrazne pomohol Srbom k triumfu v úvodnom ročníku novej tímovej súťaže ATP Cup v Austrálii. Po augustovom reštarte sezóny si pripísal ďalší turnajový triumf na podujatí ATP Masters 1000 v Cincinnati, ktoré sa však hralo z bezpečnostných a preventívnych dôvodov v New Yorku ako bezprostredná príprava na US Open.

Belehradský rodák nevyužil ideálnu príležitosť na zisk 18. grandslamového titulu v kariére, ktorým by sa na jeden triumf priblížil Španielovi Rafaelovi Nadalovi a na dva historickému lídrovi Švajčiarovi Rogerovi Federerovi. Práve Nadal a Federer v New Yorku tento rok chýbali a Djokovič bol väčšinou odborníkov aj fanúšikov pasovaný za najväčšieho favorita.

Carreno Busta sa po druhý raz prebojoval medzi najlepších osem hráčov na US Open. V roku 2017 si zahral dokonca v semifinále, kde nestačil na vtedajšie prekvapenie turnaja Juhoafričana Kevina Andersona. Aktuálne si vo štvrťfinále zahrá proti Kanaďanovi Denisovi Shapovalovovi, ktorý v štyroch setoch vyradil Belgičana Davida Goffina. "Nemyslím si, že Novak to urobil úmyselne. Nechcel trafiť čiarovú rozhodkyňu. A nemyslím si, že ktokoľvek z nás tenistov by to urobil. Bol to nešťastný moment, smola pre súpera. Na druhej strane, nemá sa to robiť, je to v pravidlách. Rozhodca a supervízor konali správne, hoci to rozhodnutie zrejme nebolo jednoduché prijať," uviedol Carreno Busta, cituje ho portál srbského denníka Blic.

Španielsky tenista odpovedal aj otázku, či videl inkriminovaný okamih, keď to od Djokoviča schytala čiarová rozhodkyňa. "Nevidel som to. Pozeral som sa na trénera a tešil sa zo zisku brejku. A zrazu som videl čiarovú ležať na zemi. Bol som v šoku, ale snažil som sa zostať sústredený. Nerátal som s tým, že sa ukončí zápas. Dlho to trvalo, kým sa dospelo k rozhodnutiu a potom som už len videl ako mi ide Novak podať ruku," dodal Carreno Busta.