Sociálne siete

Šport

Hamšíkov prestup môže viac pokaziť ako napraviť, tvrdí bývalý švédsky reprezentant

Anders Svensson o angažmáne Mareka Hamšíka v IFK Göteborg: „Nemyslím si, že toto je prestup, keď hráčovi záleží na klube, do ktorého prišiel.“

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:46

279

hamsik
Na archívnej snímke Marek Hamšík, foto: SITA/AP Photo/Francois Mori

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Príchod Mareka Hamšíka do IFK Göteborg nebude mať pre tento švédsky klub z dlhodobého hľadiska žiadny význam. Myslí si to niekdajší švédsky reprezentant a momentálne televízny expert Anders Svensson. Podľa bývalého hráča Southamptonu a Elfsborgu Hamšík prišiel na sever Európy na krátkodobý konktrakt, aby získal hernú prax a jemu to reálne pomôže. Lenže z klubového pohľadu bude mať jeho angažmán aj negatíva po počiatočnej fanúšikovskej eufórii z príchodu legendy SSC Neapol.

„Nemyslím si, že toto je prestup, keď hráčovi záleží na klube, do ktorého prišiel. Hamšík je veľmi dobrý hráč a mladí sa od neho môžu učiť na tréningoch. Z dlhodobého hľadiska to však klubu nič neprinesie. Hamšík bude myslieť najmä na svoje potreby, aby odohral čo najviac zápasov pred majstrovstvami Európy. Klubizmus mu za tak krátky čas do hlavy nedostanete,“ uviedol Anders Svensson, 148-násobný švédsky reprezentant, pre Sportbladet.

Štyridsaťštyriročný účastník dvoch majstrovstiev sveta a dvoch majstrovstiev Európy chápe, že príchod Hamšíka do Göteborgu je momentálne veľká vzpruha pre tradičný klub, ktorému sa v poslednom čase nedarilo podľa predstáv. Svensson však tvrdí, že krátkodobé riešenia sa vo finále nevyplácajú. „Je také ľahké stať sa jednookým a zrazu nadobudnúť pocit, že ste kandidátom na titul. Myslím si, že tímu ‚Blaavitt‘ to teraz hrozí. Získať veľkého hráča na krátky čas je lákavé, ale môže viac pokaziť ako napraviť. Opatrnosť je teda namieste,“ dodal Svensson.

Zmluva je už podpísaná

Hamšík v nedeľu pricestoval do Göteborgu a o deň neskôr s účastníkom Allsvenskan podpísal zmluvu do konca augusta 2021. IFK Göteborg je 18-násobný švédsky majster, ale zatiaľ posledný titul získal už pred 14 rokmi. Vo vlaňajšej sezóne sa tímu z prístavného mesta nedarilo podľa predstáv a v 16-člennej švédskej najvyššej súťaž obsadil až 12. miesto.

Vo Švédsku sa hrá opačným systémom (jar – jeseň) ako vo väčšine európskych krajín. Najvyššia súťaž sa začne 10. apríla a IFK Göteborg sa v 1. kole predstaví na trávniku Örebra. Do začiatku júnových majstrovstiev Európy Švédi odohrajú osem ligových kôl, takže Hamšík by mal nadobudnúť aspoň akú-takú hernú prax. Slovenská reprezentácia ho potrebuje aj v blížiacej sa kvalifikácii MS 2022, ktorá sa začne už tento mesiac. Slováci odohrajú prvé tri zápasy v H-skupine na Cypre (24. 3.) a doma proti Malte (27. 3.) a Rusku (30. 3.).

Tarkovič verí, že Hamšík príde už na marcový zraz čo najlepšie pripravený

Pre trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Štefana Tarkoviča je dôležité, že kapitán jeho tímu Marek Hamšík si našiel nové pôsobisko v Európe na najbližšie mesiace. Prvý ligový duel v tomto roku vo Švédsku môže absolvovať až v úvode apríla, no viac ako herná prax pred marcovým štartom kvalifikácie o postup na MS 2022 je zápasové vyťaženie skúseného stredopoliara pred júnovými majstrovstvami Európy.

large hamsik fb

Marek Hamšík, archívne foto, zdroj: SITA/AP Photo

„Marekov návrat do Európy sa dal čakať a je logický aj preto, že možnosť vrátiť sa v tejto pandemickej situácii do Číny bola skutočne iba v imaginárnej pozícii. Samozrejme, aj pre nás je veľmi dôležité, že si našiel klub. Škoda, že k tomu neprišlo trocha skôr. Verím, že urobí všetko pre to, aby prišiel na blížiaci sa zraz čo najlepšie pripravený. V marcovom asociačnom termíne hráme tri zápasy, nimi vstupujeme do kvalifikácie majstrovstiev sveta, preto je dôležité, že teraz už bude v tréningovom procese s klubom, za ktorý odohrá aj prípravné zápasy,“ prezradil Takovič pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

S Hamšíkom sa Tarkovič zhováral ešte pred jeho odchodom do Švédska. „Pre mňa je veľmi ťažké akýmkoľvek spôsobom do prestupu vstupovať, nepoznám podmienky kontraktu s čínskym klubom, ani to, o akých podmienkach rokoval s Göteborgom. Pre mňa je najdôležitejšie, a to som aj Marekovi povedal, že vítam, že bude v pravidelnom tréningovom i zápasovom procese. Verím, že týmto rozhodnutím urobil Marek zásadný krok k tomu, aby na marcový zraz prišiel čo najlepšie pripravený,“ dodal Tarkovič na webe futbalsfz.sk.

Pred odchodom do Číny vo februári 2019 strávil Hamšík viac ako jednu dekádu v talianskom Neapole (2007 – 219), predtým hral na Apeninskom polostrove aj za Bresciu (2004 – 2007).

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA