Sociálne siete

Šport

Organizátori OH nepotvrdili správy o dodatočných nákladoch vo výške troch miliárd USD

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 22:19

227

large ZOH  cedddc
ZDROJ: Ilustračné foto, SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko

REKLAMA

30. november 2020 15:02 SITA, redakcia

TOKIO – Organizátori OH a PH v japonskom Tokiu nepotvrdili dohady agentúry Kjódó o tom, že odklad podujatí o jeden rok na leto 2021 bude stáť až tri miliardy USD, teda v prepočte približne 2,5 miliardy eur. Odhad organizačného výboru je aktuálne na úrovni dvoch tretín uvedenej čiastky, nejde však o oficiálne vyhlásenie. „Stále sme v procese výpočtu výdavkov spôsobených odkladom kvôli ochoreniu COVID-19. Aktuálne teda ešte nemôžeme povedať, aká to bude suma,“ uviedli v pondelok japonskí organizátori.

Ak by sa OH a PH konali podľa plánu už v lete 2020, šlo by už aj tak o mimoriadne drahé podujatie. Pôvodný plán síce hovoril o sume 7,3 miliardy USD, tá však neskôr stúpla na 12,6 miliardy a minuloročný audit preukázal, že pôjde minimálne o dvojnásobok. Podľa štúdie Oxfordskej univerzity ešte spred pandémie sa v Tokiu uskutočnia najdrahšie OH v histórii.

Agentúra Kjódó počas víkendu vyčíslila na 2 miliardy USD len výdavky spojené s novým prenájmom športovísk, platmi personálu a ďalších výdavkov s tým spojených. Ďalšia miliarda USD by mala byť vynaložená na opatrenia súvisiace s koronavírusom – vakcíny, testy či iné prostriedky na ochranu zdravia.

Japoncom sa síce podarilo nájsť priestor na škrty, ide však len o malé percento z celkových výdavkov. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sľúbil Tokiu viac ako 560 miliónov dolárov na pokrytie dodatočných nákladov, zvyšok však je nutné hľadať priamo v „krajine vychádzajúceho slnka“. Japonskej strane nenahráva ani skutočnosť, že príjmy zo vstupného či predaja reklamných predmetov takmer isto nebudú na takej úrovni, ako predpokladali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA