Sociálne siete

Šport

Petra Vlhová je neprekonateľná, vyhrala aj paralelný obrovský slalom

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 22:49

203

large vlhova dcaecacb
ZDROJ: Petra Vlhová v rakúskom Lechu/Zürse, SITA/AP Photo/Giovanni Auletta

REKLAMA

26. november 2020 19:43 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Petra Vlhová je momentálne nezdolateľná. Po dvoch víkendových triumfoch v slalome vo fínskom Levi sa ambiciózna Slovenka stala aj víťazkou paralelného obrovského slalomu v rakúskom Lechu/Zürse a vo Svetovom pohári v zjazdovom lyžovaní dovŕšila v priebehu šiestich dní nevídaný víťazný hetrik.

V súboji o celkový triumf vo večerných paralelných pretekoch Vlhová zdolala nečakanú finalistku Američanku Paulu Moltzanovú. Tá sa vo vyrovnanej druhej jazde nevyhla chybe a tri bránky pred cieľom spadla. Zverenkyni Livia Magoniho stačilo prísť bezpečne do cieľa. Vlhová si pripísala 17. triumf vo Svetovom pohári a 38. pódiové umiestnenie.

„Náročný deň už od rána, aj kvalifikácia bola ťažká. Každé kolo vo vyraďovacej časti bolo ako finále. Snažila som sa ísť krok po kroku a koncentrovať sa na každú svoju jazdu. Som šťastná, že som zvíťazila. Je to niečo také úžasné, že ani neviem, čo mám povedať,“ uviedla Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii do mikrofónu FIS.

Víťazstvo 25-ročnej Liptáčky je o to cennejšie, že premiéra paralelného obrovského slalomu v bojoch o krištáľové glóbusy sa jej v uplynulej sezóne nevydarila podľa predstáv. V januári v talianskom Sestriere po úspešnej kvalifikácii (3. miesto) neprešla 1. kolom vyraďovacej časti pretekov. V súčte dvoch jázd nestačila na Švajčiarku Aline Daniothovú a celkovo ju klasifikovali až na 18. mieste.

Náskok na čele Svetového pohára

Vlhová získala ďalších 100 bodov a výrazne zvýšila náskok na čele Svetového pohára. Pred pretekmi mala náskok 85 bodov pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou, aktuálne ho zvýšila na 185 bodov. Gisinová a Američanka Mikaela Shiffrinová do Lechu vôbec nepricestovali a preteky vynechali. Ďalšia favoritka Talianka Marta Bassinová skončila svoju púť vo štvrťfinále a Rakúšanka Katharina Liensbergerová v osemfinále. Z kvalifikácie do hlavnej súťaže sa ani neprebojovali Švajčiarka Wendy Holdenerová a Slovenka v českých farbách Martina Dubovská.

V Lechu sa jazdilo na špeciálne upravenom svahu s 21 bránkami a prevýšením 102 m. Vlhová postúpila do 16-člennej vyraďovacej časti z celkovej tretej pozície z kvalifikácie. Znamená to, že v osemfinále narazila na štrnástu najlepšiu kvalifikantku – Holanďanku s českými koreňmi Adrianu Jelinkovú. V prvej jazde 25-ročná outsiderka prekvapila slovenskú rovesníčku a v spodnej časti trate ju napokon predstihla o 16 stotín sekundy. V druhej jazde začínala Slovenka s časovým mankom a až do cieľovej čiary bojovala o víťazstvo, ktoré napokon získala o štyri stotinky.

Vo štvrťfinále sa Vlhová postavila proti úradujúcej víťazke Svetového pohára Talianke Federice Brignoneovej. Tej v modrej dráhe vôbec nevyšiel štart a Vlhová v červenej dráhe bola do polovice trate jasne vpredu. Potom však zaváhala v nájazde do rovinky a v cieli bola o dve stotinky neskôr ako jej súperka. V druhej jazde po výmene postavenia na štarte bola Brignoneová dlho vpredu, ale v cieľovom „hangu“ Vlhová opäť zrýchlila a v cieli bola o štyri stotiny rýchlejšia ako Talianka.

V semifinále bola Vlhovej súperkou Švédka Sara Hectorová, dvanásta najlepšia obrakárka minulej sezóny. A Slovenka aj do tretice neuspela v prvej jazde v červenej dráhe, hoci do polovice trate bola rýchlejšia. V cieli bola o 11 stotín neskôr ako jej súperka. Po výmene dráh sa Vlhová opäť pomalšie rozbiehala, ale v posledných troch bránkach dostihla svoju rivalku a v samom závere bola o stotinku rýchlejšia.

Veľké finále začala Vlhová v rýchlejšej modrej dráhe a využila to. Moltzanovú zdolala o 21 stotín sekundy a vybudovala si solídny náskok pred druhou jazdou. Tú napokon jej premotivovaná súperka nedokončila a spadla.

Paralelný obrovský slalom v Lechu/Zürse bol jediné podujatie tohto druhu v ženskej časti sezóny SP 2020/2021. Znamená to, že malý krištáľový glóbus sa za túto disciplínu nebude udeľovať a Petra Vlhová zatiaľ zostane jedinou držiteľkou glóbusu za paralelné disciplíny.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA