Sociálne siete

Šport

Petra Vlhová je víťazkou obrovského slalomu doma v Jasnej

Obrovský slalom žien v Jasnej v rámci SP 2020/2021 v zjazdovom lyžovaní: 1. Petra Vlhová (SR) 2:16,66 min, 2. Alice Robinsonová (N. Zél.) +0,16 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,37

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:29

1771

Petra Vlhová
Petra Vlhová sa teší z víťazstva, foto: SITA/AP Photo/Gabriele Facciotti)

REKLAMA

SITA

JASNÁ – Slovenka Petra Vlhová sa stala víťazkou nedeľňajšieho obrovského slalomu žien v rámci Svetového pohára v Jasnej. Na domovskom kopci pod Chopkom sa 25-ročná Liptáčka vrátila do absolútnej špičky v najtechnickejšej disciplíne, v ktorej dosiahla v tejto sezóne vôbec najlepší výsledok. Dosiaľ ním bolo tretie miesto z úvodného „obráku“ súťažnej zimy v októbri v rakúskom Söldene a v decembri vo francúzskom Courcheveli.

„Je pre mňa veľmi ťažké hovoriť v tejto chvíli. Niečo úžasné, čo sa mi dnes podarilo. Všetci, čo sledujú náš šport, vedia, že v predchádzajúcich pretekoch v obrovskom slalome som nesúťažila na dobrej úrovni, mala som menšiu krízu. Na svojej domácej trati som sa však snažila zajazdiť čo najlepšie. Bol to môj sen a podarilo sa mi ho naplniť. Ani neviem, čo ešte môžem povedať,“ uviedla Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii pre FIS.

„Úprimne neviem, či som mala niekedy také veľké emócie ako dnes. Veľmi som sa trápila v obrovskom slalome, ale taký týždeň a pol dozadu sme vymenili lyže za ľahšie a začala som viac cítiť istotu v ‚obráku‘. Na tréningu v Jasnej som už lyžovala celkom fajn, ale veľmi som neverila, že môžem dnes zvíťaziť. Dala som však do toho všetko, išla som na maximum. Keď som videla, že Mikaela stráca čoraz viac a v cieli je za mnou, začala som plakať. Bol to môj sen zvíťaziť v Jasnej a potešiť nielen seba, ale aj všetkých ľudí na Slovensku. Aj po slabších výsledkoch som verila, že príde ten deň, keď začnem v obrovskom slalome lyžovať lepšie, a skutočne aj prišiel,“ skonštatovala Vlhová pre RTVS.

Silná fyzicky i mentálne

„Petra dnes vyslala jasný signál, že je silná fyzicky aj mentálne. Bola pod veľkým tlakom. Na štart sa postavila nie s tým, že chce získať nejaké body, ale s tým, že chce zvíťaziť. A aj to dokázala. Petra teraz je jednoznačne na koni v boji o veľký glóbus s Larou Gutovou-Behramiovou. Po tomto výkone je určite na dobrej ceste,“ pochválila svoju krajanku niekdajšia skvelá slalomárka Veronika Velez-Zuzulová v štúdiu RTVS.

Petra Vlhová

Petra Vlhová, foto: SITA/AP Photo/Gabriele Facciotti

Vlhová dosiahla v súčte oboch kôl víťazný čas 2:16,66 min a o 16 stotín sekundy zdolala Novozélanďanku Alice Robinsonovú. Tretia skončila Američanka Mikaela Shiffrinová s mankom 37 stotín. Shiffrinová bola líderka po prvom kole, ale až jedenásty najlepší čas v druhom kole ju obral o víťazné double v Jasnej, keďže v sobotu triumfovala v slalome.

Marte Bassinovej stačila aj štvrtá priečka (+0,96 s) na definitívny zisk malého glóbusu v obrovskom slalome v aktuálnej sezóne. Dvadsaťpäťročná Talianka vyhrala štyri obrovské slalomy a celkovo nazbierala 510 bodov. Poľka Maryna Gasienicová-Danielová útočila z tretieho miesta po prvom kole na pódiové umiestnenie, ale napokon ju postihla menšia športová tragédia. V cieľovom svahu rukou „zavadila“ o jednu z bránok a spadla.

Úradujúca majsterka sveta v obrovskom slalome Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová skončila deviata a získala len 29 bodov do hodnotenia Svetového pohára. Na jej výkone sa podpísala veľká chyba v prvom kole, ktoré dokončila až na 14. mieste. Vlhová vďaka 100-bodovému zásahu výrazne skresala z jej náskoku na čele bojov o veľký glóbus zo 107 na 36 bodov. Tretia priečka patrí ďalšej Švajčiarke Michelle Gisinovej s veľkým odstupom 287 bodov.

Vlhová sa po deviaty raz v tejto sezóne dostala na pódium po pretekoch Svetového pohára, k dvom druhým a dvom tretím miestam pridala piate víťazstvo, ale prvé v obrovskom slalome. Celkovo dosiahla 19. triumf v pretekoch SP, z toho piaty v obrovskom slalome.

Petra Vlhová

Petra Vlhová, foto: SITA/AP Photo/Gabriele Facciotti

Maximálne sústredenie

Na trati s 50 bránkami a prevýšením 400 m sa Vlhová v 1. kole predstavila s číslom 3 a predviedla plynulú aktívnu jazdu bez zjavného vybočenia z ideálnej línie oblúkov.

vlhova jasna

Petra Vlhová počas SP v Jasnej, foto: SITA/AP Photo/Gabriele Facciotti

Zdanlivá nenáročnosť trate bez oddychového miesta od pretekárok vyžadovala maximálne sústredenie a nepoľavenie v agresivite, čo sa Vlhovej zjavne podarilo. Veronika Velez-Zuzulová ako spolukomentátorka RTVS pripomenula, že na trati obrovského slalomu sa nachádzajú dva druhy snehu.

V jej hornej časti bol sneh neporušený, ale v druhej polovici sa jazdil v sobotu slalom, a tam bol sneh viac utlačený a ľadový. Špecifikom bolo aj to, že časť trate sa nachádzala na ostrom slnku a ďalšia zasa v tieni a táto svetelná zmena viacerým pretekárkam spôsobovala problémy.

„Bola som nastavená, že pôjdem naplno a myslím si, že som konečne predviedla moju jazdu. Na začiatku som sa snažila chytiť rytmus, v strednej pasáži som sa už cítila veľmi dobre. V spodnej časti som trochu robila chyby, problém mi robila najmä zmena svetla zo slnka do tieňa, vo dvoch bránkach som takmer nič nevedela. Celkovo som však spokojná s tým, čo som predviedla. Je to v pohode a pokúsim sa to zopakovať aj v druhej jazde,“ uviedla Petra Vlhová pre RTVS po 1. kole

Na štarte 1. kola obrovského slalomu sa s číslom 58 predstavila aj ďalšia Slovenka Petra Hromcová. Rovnako ako sobotný slalom, ani nedeľňajší „obrák“ debutantka na tejto najvyššej úrovni pretekov nedokončila. Celkovo desať lyžiarok sa predčasne rozlúčilo v 1. kole, tri ani nenastúpili.

Čítajte aj:  SP v Jasnej: Vlhová je druhá v 1. kole obrovského slalomu, líderkou Shiffrinová

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA