Sociálne siete

Šport

Šéf organizátorov OH a PH v Tokiu v piatok pravdepodobne rezignuje

Joširo Mori počas minulého týždňa povedal, že ak by bolo viac žien v politike či iných vedúcich funkciách, rokovania takýchto orgánov by trvali omnoho dlhšie, keďže ženy majú potrebu hovoriť príliš veľa.

Zverejnené:

Upravené: 11. februára 2021 o 12:30

247

Yoshiro Mori
Na snímke prezident organizačného výboru OH a PH v japonskom Tokiu, SITA (Kim Kyung-hoon/Pool Photo via AP)

REKLAMA

SITA

TOKIO – Šéf organizačného výboru OH a PH v japonskom Tokiu Joširo Mori napokon asi odstúpi zo svojej funkcie. Niekdajší japonský premiér totiž mal počas minulého týždňa mimoriadne nevhodné narážky na ženy, osemdesiattriročný Mori sa počas minulého týždňa nechal počuť, že ak by bolo viac žien v politike či iných vedúcich funkciách, rokovania takýchto orgánov by trvali omnoho dlhšie, keďže ženy majú potrebu hovoriť príliš veľa. Za svoje komentáre sa síce neskôr ospravedlnil, no odmietol odstúpiť. Tlak na jeho rezignáciu však nezoslabol.

Podľa tlačovej agentúry Kjódó by mal Mori odstúpiť z postu prezidenta organizačného výboru v piatok počas zasadnutia výkonného výboru OV. Podľa agentúry AP by Moriho mal nahradiť o rok starší Saburo Kawabuči, ktorý bol v minulosti prezidentom Japonskej futbalovej federácie.

Vyjadrenia Jošira Moriho sú len jedným z problémov organizátorov OH a PH v Tokiu. Tie sa mali konať už v lete 2020, no pandémia koronavírusu spôsobila ich odklad o jeden rok. Pandémia však neslabne a v Japonsku je verejnosť proti konaniu vrcholného podujatia pre tisícky športovcov. Na OH by malo štartovať približne 11-tisíc športovcov, na PH približne 4400.

Kritické vyjadrenia na adresu Moriho a zvýšenie tlaku na jeho rezignáciu spôsobili vyjadrenia z mnohých strán – sponzorov, politikov až po Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA