Sociálne siete

Šport

Silný vetor odfúkol 2. kolo obrovského slalomu v Semmeringu. Vlhová prišla o šancu na víťazstvo

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 17:29

214

large sneh vietor fabdd
ZDROJ: Silný vietor v Semmeringu, SITA/AP Photo/Gabriele Facciotti

REKLAMA

28. december 2020 16:01 SITA, redakcia

SEMMERING – Obrovský slalom žien v rakúskom Semmeringu nebude figurovať vo výsledkoch Svetového pohára 2020/2021 v zjazdovom lyžovaní. Silný vietor na Zauberbergu v pondelok popoludní bol taký nebezpečný, že organizátori nechceli riskovať zdravie pretekárok. Je to veľká škoda najmä z pohľadu Slovenky Petry Vlhovej, ktorá vyhrala prvé kolo a mala najlepšiu východiskovú pozíciu na štvrtý triumf v dosiaľ veľmi úspešnej sezóne a celkovo osemnásty v pretekoch Svetového pohára v kariére.

„Bezpečnosť na prvom mieste ako vždy. Nemôžeme zabezpečiť hladký priebeh pretekov. Podľa pravidiel FIS musíme mať dve kolá v jednom dni, takže nie je šanca na to, aby sa druhé kolo obrovského slalomu odjazdilo v iný deň,“ uviedol jeden z organizátorov Andreas Körner pre RTVS.

Po prvom kole Vlhová viedla s náskokom 22 stotín pred Taliankou Martou Bassinovou a 35 stotín pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou. Američanka Mikaela Shiffrinová bola štvrtá s mankom 59 stotín sekundy a Švédka Sara Hectorová piata (+0,74). Všetky ostatné súperky už zaostali za 25-ročnou Slovenkou o viac než jednu sekundu. Aj to je dôkaz toho, že Vlhová podala na obrákovej trati v silnom vetre skvelý výkon.

Líderka Svetového pohára Vlhová odštartovala s číslom 5 na hrudi a predviedla plynulú aktívnu jazdu, v ktorej nechýbal risk, ale neboli v nej chyby. Vlhová práve v Semmeringu presne pred dvoma rokmi vyhrala svoje prvé preteky v obrovskom slalome v kariére a dodnes na ne spomína ako na jedny z najpamätnejších. Odvtedy v najtechnickejšej disciplíne triumfovala štyrikrát vo Svetovom pohári a aj na majstrovstvách sveta v Aare.

„Môj pocit v cieli nebol úplne najlepší. Zo začiatku to bolo dobré, ale v strednej časti som išla lyžami viac napriamo a bola som pod bránou. Trochu mi trvalo, kým som sa dostala späť do rytmu. Potom som však zrýchlila. S trénerom sme sa pri prehliadke trate zhodli, že v závere potrebujem riskovať a aj som tak spravila. Tam som vyhrala prvé kolo,“ uviedla Petra Vlhová pre RTVS v čase, keď ešte netušila o zrušení pretekov.

Zverenka Livia Magoniho zostáva na čele Svetového pohára s náskokom 138 bodov pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou a 142 bodov pred Taliankou Martou Basinovou. Vlhová bude mať ďalšiu šancu pobiť sa o víťazstvo už v utorkovom večernom slalome opäť v Semmeringu. Prvé kolo sa začne o 15.15 h a druhé pod umelým osvetlením o 18.30 h.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA