Sociálne siete

Šport

V ankete Športovec roka 2020 triumfovali Petra Vlhová a futbalová reprezentácia

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 15:55

333

large vlhova dcff
ZDROJ: Na snímke Petra Vlhová, SITA/AP Photo/Alessandro Trovati

REKLAMA

17. december 2020 10:53 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Zjazdová lyžiarka Petra Vlhová obhájila prvenstvo v tradičnej ankete Klubu športových redaktorov SSN Športovec roka 2020. Ocenenie jej odovzdali počas špeciálneho televízneho programu, ktorý v spolupráci s RTVS pripravil Slovenský olympijský a športový výbor. Najúspešnejším kolektívom roka sa stala futbalová reprezentácia SR. Ocenenie Športová legenda tento rok dostal bývalý skvelý hokejista Igor Liba. Počas včerajšieho večera vyhlásili aj Paralympionika roka (Jozef Metelka) a paralympijský Kolektív roka (reprezentácia v curlingu).

V ankete, ktorá v bývalom Československu písala svoju tradíciu už od roku 1959 a v rámci samostatnej Slovenskej republiky od roku 1993, triumfovala Vlhová druhýkrát. Na ďalších dvoch priečkach skončili cyklista Peter Sagan a hokejista Erik Černák, v elitnej päťke laureátov boli aj štvrtý šprintér Ján Volko a piaty chodec Matej Tóth.

V kategórii kolektívov najviac hlasov dostala futbalová reprezentácia Slovenska, ktorá postúpila na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Mužský futbalový tím Slovenska vyhral anketu piatykrát, čím sa vyrovnal v historickej tabuľke hokejistom. Sedemkrát triumfovali štvorkajaky SR.

„Veľmi sa teším. Je to pre mňa bonus za výsledky a drinu, ktorú podstupujem. Prežívam podobné pocity ako minulý rok, keď sa mi tiež podarilo triumfovať. Aj vlani, aj tentoraz som dala do toho všetko, splnila som si niektoré sny. Táto sezóna sa ešte nekončí, verím, že bude ešte úspešne pokračovať,“ vyjadrila sa Petra Vlhová.

Dvadsaťpäťročná rodáčka z Liptovského Mikuláša sa stala po Martine Moravcovej (6 prvenstiev), Michalovi Martikánovi (4), Anastasii Kuzminovej, Petrovi Saganovi (po 3) a Petrovi a Pavlovi Hochschornerovcoch (2) šiestou viacnásobnou víťazkou tradičnej novinárskej ankety v jej 28-ročnej histórii. V roku 2017 bola navyše aj členkou víťazného družstva zjazdových lyžiarov.

Vzhľadom na okolnosti roka 2020 a šíriacu sa pandémiu choroby COVID-19 nastali tentoraz v ankete zmeny, vyzdvihovala sa len pätica najúspešnejších jednotlivcov a jeden kolektív. Slávnostný galavečer nahradil špeciálne pripravený televízny program bez prítomnosti divákov a tzv. dokrútkami so športovcami na rôznych miestach sveta.

V tohtoročnej ankete hlasovalo 94 členov KŠR SSN, čo je tretí najnižší počet odovzdaných lístkov v histórii. Hlasy dostalo 26 jednotlivcov a 6 športových kolektívov. Peter Sagan sa objavil na 79 hlasovacích lístkoch, najmä vďaka čomu sa dostal pred Erika Černáka, ktorého výkony v bojoch o Stanleyho pohár oslovili 72 hlasujúcich. Cyklistický trojnásobný svetový šampión zdolal mladého hokejistu o desať bodov. Najlepšia pätica sa pomerne jasne oddelila od ďalších športovcov.

Traja predchádzajúci víťazi

Medzi laureátmi v Top5 sú traja predchádzajúci víťazi, okrem Vlhovej a Sagana aj Matej Tóth. Stálicou ankety je Peter Sagan, ktorý je medzi laureátmi (v Top 10 do vlaňajška, či Top 5 tento rok) už desiatykrát. Po šiesty raz sa medzi nich dostal Matej Tóth, piatykrát Petra Vlhová.

Jediným nováčikom medzi laureátmi je Erik Černák. „Je veľmi príjemné, že som sa dostal medzi trojicu najúspešnejších športovcov na Slovensku. Potešilo ma to. Veľa športovcom u nás sa niečo podobné nepodarí, aj preto si to užívam. Je to zadosťučinenie za tvrdú prácu,“ reagoval Erik Černák.

Ján Volko je už tretíkrát v ankete štvrtý. Priečku za najlepšou trojkou obsadil aj vlani a v roku 2017. „Rok 2020 bol veľmi zvláštny, bolo málo podujatí, na ktorých sa dali dosahovať nejaké výsledky. Som maximálne spokojný. Keď sa pozriem, kto je predo mnou, byť štvrtý v ankete Športovec roka nie je zlé. Možno trocha zamrzí, že som tretíkrát štvrtý a neposunul som sa dopredu, ale vážim si aj štvrté miesto. Športoví odborníci to nemali tento rok ľahké vzhľadom na minimum veľkých súťaží,“ uviedol Ján Volko.

Najstarším z pätice laureátov ankety je Matej Tóth. Tridsaťsedemročný chodec absolvoval svoj prvý olympijský štart v čase, keď ďalší štyria ocenení ešte navštevovali základnú školu. „Veľmi sa teším z ocenenia v roku, keď som uvažoval o konci kariéry. Ešte pred zopár mesiacmi som si myslel, že je konečná a o tomto čase už budem mať tenisky na klinci. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporili a držali mi prsty, aby som to ešte neukončil. Podarilo sa, makali sme. Zostal som zdravý, čo bolo asi najdôležitejšie, zašliapal som výborný výkon a dnes som už v plnej príprave do Tokia. Ak to vyjde aj tam, možno o rok sa budeme tešiť z ďalšej ceny,“ povedal Matej Tóth.

Športová legenda

Ocenenie Športová legenda dostal jeden z najuniverzálnejších hokejistov slovenskej histórie Igor Liba. Po Jozefovi Golonkovi je len druhý hokejista, ktorého zaradili do tejto imaginárnej Dvorany slávy. „Veľmi si vážim, že som sa zaradil medzi legendy ako ďalší hokejista po mojom veľkom vzore Jozefovi Golonkovi, na ktorého sme sa hrali ako deti počas hokejových zápasov na ulici. Pred rokom sa Športovou legendou stal môj veľký kamarát Jozef Plachý, s ktorým si mám vždy čo povedať. Som rád, že sa na mňa stále nezabúda,“ uviedol čerstvý šesťdesiatnik Igor Liba.

Súčasťou televízneho programu bolo aj vyhlásenie Paralympionika roka a Paralympijského kolektívu roka. Individuálne ocenenie získal druhýkrát po roku 2015 paracyklista Jozef Metelka (nar. 8. septembra 1986 v Piešťanoch). Ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu absolvoval zverenec Toma Kirka a Kyleigha Mannersa mimoriadne úspešné majstrovstvá sveta v dráhovej paracyklistike. V kanadskom Miltone v kategórii postihnutia C4 získal počas necelého týždňa až štyri kovy, z toho tri najvzácnejšie. Majstrom sveta sa stal v stíhacích pretekoch na 4 km, čo sa mu podarilo siedmykrát za sebou, a tiež v scratchi a v omniu. Dúhový dres mu unikol len v pevnom kilometri. Vďaka jeho výsledkom bolo Slovensko šiestou najúspešnejšou krajinou šampionátu.

Paralympijským tímom roka je reprezentácia v curlingu na vozíku, ktorá na majstrovstvách vo švajčiarskom Wetzikone obsadila 8. miesto a udržala sa medzi svetovou elitou. Vďaka výsledkom na svetovom šampionáte majú zverenci trénerov Františka Pitoňáka a Milana Bubeníka už takmer istú účasť na zimných paralympijských hrách 2022 v Pekingu. Slovensko vo Wetzikone reprezentovali Radoslav Ďuriš (skip), Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Imrich Lyócsa a Peter Zaťko. „Ocenenie si každý člen nášho tímu veľmi váži. Ďakujeme za podporu. Spoločne to už ťaháme trinásť rokov. Bude nás motivovať, aby sme ďalej dosahovali lepšie a lepšie výsledky,“ povedal skip víťazného družstva Radoslav Ďuriš.

Kompletné výsledky ankety Klubu športových redaktorov SSN

Hlasovalo 94 novinárov. Čísla za menom a športovým odvetvím u jednotlivcov znamenajú postupne počet bodov, v zátvorke celkový počet umiestnení na 1., 2. a 3. mieste na lístkoch a napokon údaj, na koľkých lístkoch sa objavilo meno laureáta. Číslo za menom kolektívu znamená počet hlasov, keďže pri kolektívoch určovali hlasujúci len najúspešnejšieho. Hlasy dostalo 26 jednotlivcov a 6 kolektívov.

JEDNOTLIVCI

  1. Petra VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie) 457 bodov (86 – 6 – 1) 93x na lístkoch
  2. Peter SAGAN (cestná cyklistika) 257 (2 – 35 – 26) 79x
  3. Erik ČERNÁK (ľadový hokej) 247 (2 – 40 – 20) 72x
  4. Ján VOLKO (atletika) 102 (0 – 5 – 8) 50x
  5. Matej TÓTH (atletika) 76 (2 – 2 – 12) 30x

  1. Martin DÚBRAVKA (futbal) 46 (0 – 1 – 7) 20x
  2. Andrej SEKERA (ľadový hokej) 43 (0 – 0 – 6) 24x
  3. Ivona FIALKOVÁ (biatlon) 24 (0 – 1 – 1) 11x
  4. Milan ŠKRINIAR (futbal) 21 (0 – 1 – 2) 11x
  5. Paulína FIALKOVÁ (biatlon) 20 (0 – 1 – 3) 9x
  6. Filip POLÁŠEK (tenis) 18 (0 – 0 – 2) 11x
  7. Marek HAMŠÍK (futbal) 16 (1 – 0 – 1) 8x
  8. Emma ZAPLETALOVÁ (atletika) 16 (0 – 0 – 1) 12x
  9. Lukáš MATUSKÝ (jazdectvo) 12 (0 – 1 – 1) 7x
  10. Barbora BÁLINTOVÁ (basketbal) 11 (0 – 1 – 1) 5x
  11. Jozef METELKA (paracyklistika) 10 (0 – 0 – 0) 7x
  12. Norbert GOMBOS (tenis) 8 (1 – 0 – 1) 2x
  13. Tomáš TATAR (ľadový hokej) 5 (0 – 0 – 0) 3x
  14. Ľudovít KLEIN (MMA) 5 (0 – 0 – 0) 4x
  15. Danka BARTEKOVÁ (streľba) 4 (0 – 0 – 0) 3x
  16. Boris MAKOJEV (zápasenie) 3 (0 – 0 – 1) 1x
  17. Stanislava ŠKVARKOVÁ (atletika) 3 (0 – 0 – 0) 2x
  18. Róbert HENCZ (vodný motorizmus) 2 (0 – 0 – 0) 2x
    Juraj TUŽINSKÝ (streľba) 2 (0 – 0 – 0) 2x
  19. Marek RODÁK (futbal) 1 (0 – 0 – 0) 1x
    Martin SAGAN (kulturistika) 1 (0 – 0 – 0) 1x

KOLEKTÍVY

  1. Družstvo SR mužov vo futbale 80

  1. Tím tenistiek SR vo Fed Cupe 8
  2. Florbalová reprezentácia SR mužov 3
  3. Vodnopólová reprezentácia SR žien 1
    Futbalisti ŠK Slovan Bratislava 1
    Futbalisti DAC Dunajská Streda 1

Vizitky laureátov ankety Športovec roka 2020:

JEDNOTLIVCI

  1. PETRA VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie)
    Jedna z najväčších osobností súčasného ženského svetového lyžovania vybojovala počas roka ako prvá Slovenka v tomto športe malé krištáľové glóbusy, triumfovala v hodnotení Svetového pohára 2019/2020 v slalome a v paralelných disciplínach. Dlho bola v hre aj o celkový triumf vo Svetovom pohári, napokon skončila tretia, v hodnotení obrovského slalomu bola druhá. V pretekoch SP počas sezóny 2019/20 dosiahla v slalome, obrovskom i paralelnom slalome spolu päť víťazstiev a ďalšie tri pódiové umiestenia. V ročníku 2020/21 z prvých štyroch pretekov tri vyhrala a raz bola tretia, vďaka čomu je líderka hodnotenia Svetového pohára. V roku 2020 vyhrala slalomy v Záhrebe, Flachau, Kranjskej Gore a dvakrát v Levi, obrovsky slalom v Sestriere aj paralelný obrovský slalom v Lechu-Zürse.
    Narodená 13. júna 1995 v Liptovskom Mikuláši. Členka VŠC Dukla Banská Bystrica a Ski teamu Vlha Liptovský Mikuláš. Tréner Livio Magoni. Medzi laureátmi ankety (Top 10 do roku 2019, Top 5 v roku 2020) je piaty raz, vlani vyhrala, predvlani bola štvrtá, v roku 2017 skončila druhá a 2016 desiata, pred troma rokmi bola aj členkou víťazného miešaného družstva zjazdárov.
  2. PETER SAGAN (cyklistika)
    Jedna z najviac rešpektovaných cyklistických hviezd súčasnosti. V roku 2020 zvládol Sagan unikátnu kombináciu Tour de France, Giro d’Italia, ktorá sa tentoraz jazdila v obrátenom poradí ako v bežných rokoch a navyše necelé dva týždne za sebou. Na oboch podujatiach skončil druhý v boji o zelený dres v bodovacej súťaži. Po výbornom výkone a skvelom sóle vyhral desiatu etapu na Giro d’Italia, na talianskych cestách bol v etapách aj štyrikrát druhý. Na Tour de France bol v koncovkách etáp dvakrát tretí. Na klasikách skončil štvrtý na Miláno – San Remo aj na Miláno – Turín. V roku 2020, v ktorom sa dostal 22-krát do Top 10, absolvoval počas 64 súťažných dní 10 203 km.
    Narodený 26. januára 1990 v Žiline. Člen tímu Bora – Hansgrohe. Tréner Sylwester Szmyd. Stálica ankety, medzi laureátmi ankety (Top 10 do roku 2019, Top 5 v roku 2020) je už desiaty raz za sebou. V rokoch 2013, 2015 a 2017 zvíťazil, v rokoch 2012, 2016 a 2018 bol druhý, 2011 a 2019 tretí a v roku 2014 piaty.
  3. ERIK ČERNÁK (ľadový hokej)
    Jedna zo stálic v zostave Tampy Bay Lightning, s ktorou v nezvyčajnej sezóne NHL v „bubline“ v Edmontone oslavoval zisk Stanleyho pohára. V 67 stretnutiach základnej časti strelil päť gólov a pridal sedem asistencií, v play-off v 25 súbojoch si do štatistík pripísal štyri asistencie. Napriek prvotným pochybnostiam o jeho presadení sa do zostavy Lightning do nej vynikajúco zapadol a vo svojej druhej sezóne v NHL sa zaradil medzi stabilné defenzívne mená „bleskov“. Bol jedna z prvých volieb trénera Jona Coopera v oslabeniach. Vypracoval sa na renomovaného obrancu, ktorý by sa časom mohol stať lídrom obrany ktoréhokoľvek klubu NHL a nasledovať Róberta Švehlu, Zdena Chára, Ľubomíra Višňovského či Andreja Sekeru.
    Narodený 28. mája 1997 v Košiciach. Člen klubu NHL Tampa Bay Lightning. Tréner Jon Cooper. Medzi laureátmi ankety je premiérovo.
  4. JÁN VOLKO (atletika)
    Najrýchlejší Slovák v histórii má za sebou ďalší vydarený rok. Halovú sezónu ukončil ako európska tabuľková dvojka a svetová osmička. V prestížnom Svetovom halovom atletickom turné (WAIT) triumfoval na 60 m na mítingu v Toruni a štyrikrát bol tretí (Düsseldorf, Glasgow, Liévin, Madrid). Celkovo skončil tiež tretí. V zime na šesťdesiatke trikrát vyrovnal rekord SR 6,57 s (Düsseldorf, Liévin, Madrid/rozbeh) a v madridskom finále v samom závere sezóny ho zlepšil na 6,55 s. V letnej sezóne utvoril najlepšie slovenské výkony histórie na 60 yardov (6,34 a 6,33 s), 60 m (6,69 s), 150 m (15,33 s) a v behu na 300 m sa časom 32,87 s zaradil na druhú priečku historických tabuliek SR za Štefana Balošáka. Na olympijských tratiach 100 a 200 m ukončil sezónu časmi 10,25 a 20,74 s.
    Narodený 2. novembra 1996 v Bratislave. Člen klubu Naša atletika Bratislava a Športového centra polície. Tréneri Naďa Bendová a Róbert Kresťanko. Medzi laureátmi ankety (Top 10 do roku 2019, Top 5 v roku 2020) je tretíkrát, v rokoch 2017 a 2019 bol štvrtý.
  5. MATEJ TÓTH (atletika)
    Napriek zložitej situácii jeden z najlepších svetových chodcov nerezignoval. Komplikované obdobie pandémie využil na čas strávený s rodinou a následne každému vyslal jasný odkaz, že nie je na odpis. Na Dudinskej päťdesiatke poľahky splnil olympijský limit 3:50 h a bude môcť v Japonsku obhajovať zlato z Ria de Janeiro 2016. Časom 3:41:15 h utvoril aj najlepší tohtoročný svetový výkon, vďaka čomu sa stal Atlétom mesiaca október v ankete Európskej atletiky.
    Narodený 10. februára 1983 v Nitre. Člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Tréner Matej Spišiak. Medzi laureátmi ankety (Top 10 do roku 2019, Top5 v roku 2020) je šiesty raz, predtým v roku 2016 vyhral, v roku 2015 skončil druhý, 2018 piaty, 2014 šiesty a 2013 ôsmy.

KOLEKTÍVY

Reprezentačný A-tím futbalistov Slovenska

Družstvo A-tímu futbalistov Slovenska na jeseň 2020 splnilo hlavný cieľ kvalifikačného cyklu a prebojovalo sa na majstrovstvá Európy. Na zápasy baráže o kontinentálny šampionát malo pôvodne nastúpiť v marci, napokon ich však presunuli na október a november. V októbri si pod trénerským vedením Pavla Hapala poradili Slováci s Írmi po bezgólovom priebehu až v rozstrele zo značky 11 m, v novembri už pod taktovkou Štefana Tarkoviča vyhrali v Severnom Írsku 2:1 po predĺžení. Na majstrovstvá Európy postúpilo Slovensko druhýkrát v ére samostatnosti. Počas roka neuspeli Slováci v Lige národov, v ktorej zostúpili z C-divízie. V barážových dueloch nastúpili brankár Rodák a v poli Pekarík, Vavro, Gyömbér, Valjent, Mazáň, Kucka, Greguš, Hrošovský, Hamšík, Rusnák, Mak, Duda, Boženík, Mihalík, Haraslín, Šatka, Škriniar, Hubočan, Gyömbér, Lobotka, Ďuriš a Mráz.

Mužský futbalový tím Slovenska je medzi laureátmi spomedzi kolektívov v ankete (top 3 do roku 2019, najúspešnejší v roku 2020) šiesty raz – v rokoch 2009, 2010, 2014 a 2015 zvíťazil, v roku 2005 obsadil 3. miesto.

ŠPORTOVÁ LEGENDA

IGOR LIBA (ľadový hokej)
Jeden z najuniverzálnejších hokejistov svojich čias v Československu i vo svete, vynikal výborným korčuľovaním, v práci s hokejkou i schopnosťou pripravovať šance spoluhráčom a strieľať krásne góly. Mal skvelé periférne videnie a predvídavosť. V osemdesiatych rokoch patril medzi najlepších svetových hokejistov, vo federálnej reprezentácii Československa bol člen pamätného útoku s Dáriusom Rusnákom na pozícii centra a s Vincentom Lukáčom na krídle.

Majster sveta z roku 1985 a dvojnásobný olympijský medailista (strieborný zo Sarajeva 1984 a bronzový z Albertville 1992) patril k oporám československej reprezentácie. Za ČSSR si pripísal 211 štartov, strelil 66 gólov, raz reprezentoval SR. Zahral si na šiestich svetových šampionátoch, odkiaľ okrem pražského zlata 1985 si priviezol aj dve striebra (1982, 1983) a dva bronzy (1987, 1992). Okrem olympijských turnajov v Sarajeve a Albertville hral aj v Calgary 1988 (6. miesto).

Čerstvý šesťdesiatnik (nar. 4. 11. 1960 v Prešove) hral počas kariéry za ZPA Prešov, VSŽ Košice (2x majster ČSSR, 1x slovenský), Spišskú Novú Ves, Trebišov, Duklu Jihlava (2x majster ČSSR), v zahraničí vo švajčiarskom Bieli, talianskom Cavalese, fínskom Turku a v rakúskom Zeltwegu. Okúsil aj zámorskú NHL v dresoch New Yorku Rangers (10 zápasov, 2 góly, 5 asistencií) a Los Angeles Kings (37 zápasov, 7+18), kde bol počas výjazdov za súpermi v hoteli spolubývajúcim legendárneho Wayna Gretzkého.

V čs. najvyššej súťaži a v slovenskej extralige odohral 589 zápasov, strelil 285 gólov. V ročníku 1981/82 sa s 35 gólmi stal kráľom ligových strelcov. Za sezónu 1983/84 získal Zlatú hokejku pre najlepšieho čs. hokejistu, v ankete časopisu TIP ho vyhlásili za najlepšieho útočníka.
V roku 2005 sa stal členom Siene slávy slovenského hokeja

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA