Sociálne siete

Šport

Vlhová šiestym miestom v super G potvrdila zlepšenie na dlhých lyžiach, víťazkou Ledecká

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 15:33

315

large vlhova ccbf
ZDROJ: Na snímke Petra Vlhová, SITA/AP Photo/Gabriele Facciotti

REKLAMA

20. december 2020 13:23 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Po dvoch slabších výsledkoch v zjazde (26. a 33. miesto) prišlo v super G u Petry Vlhovej výrazné zlepšenie na dlhých lyžiach. Na záver predĺženého pretekárskeho víkendu vo francúzskom Val d’Isere 25-ročná Slovenka dosiahla v super G šiesty najlepší čas, za víťaznou Češkou Ester Ledeckou zaostala o 84 stotín sekundy. V piatom superobrovskom slalome kariéry vo Svetovom pohári Vlhová vyrovnala svoj druhý najlepší výsledok z bulharského Banska. Vyššie skončila iba v posledný februárový deň tohto roka v talianskom La Thuile – štvrtá.

Zverenka Livia Magoniho si šiestym miestom a ziskom ďalších 40 bodov poistila líderskú pozíciu vo Svetovom pohári. Aktuálne má na konte 465 bodov a náskok 138 bodov pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou. Tretia priečka patrí s mankom 142 bodov Talianke Marte Bassinovej. Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá vynechala kĺzavé disciplíny vo Val d’Isere, klesla z tretej na šiestu pozíciu.

„Samozrejme, som spokojná a veľmi šťastná, že sa mi podarilo útočiť na najvyššie priečky. Trochu som stratila v strednej pasáži, ale je to šiesto miesto a veľmi sa teším. Nebolo to vôbec jednoduché, najmä po mentálnej stránke som musela bojovať. Necítila som sa po zjazdoch najlepšie, ale povedala som si, že super G je nová disciplína a čaká ma nový deň,“ uviedla Petra Vlhová pre RTVS. K svojej jazde ešte podotkla: „Útočila som viac ako predtým, cítila som sa istejšia na lyžiach. Som šťastná, že ten útok tam dnes bol.“

Expertka RTVS a niekdajšia svetová slalomárka Veronika Velez-Zuzulová na adresu Vlhovej povedala: „Na jej výkone vôbec nebolo cítiť, že ju nejako poznačili dva predchádzajúce výsledky v zjazde. Iba jej to pomohlo, keďže si mohla skúsiť jazdu vo vyššej rýchlosti. Dnes z toho vyťažila a podala výborný výkon.“

Ledecká je úradujúca olympijská šampiónka v super G, ale v tejto disciplíne vo Svetovom pohári triumfovala vôbec po prvý raz. Dosiaľ mala dcéra českého hudobníka Janka Ledeckého na konte jediný triumf v bojoch o krištáľové glóbusy, pred vyše rokom vyhrala zjazd v kanadskom Lake Louise. Ten aktuálne vypadol z kalendára SP pre koronakrízu a s ňou súvisiace najmä cestovné obmedzenia. „Vôbec som nemala dobrý pocit pri prejade cieľom. Cítila som to tak, že tam bolo priveľa chýb, preto ma výsledok prekvapil,“ uviedla 25-ročná Ledecká v prvej reakcii na webe laola1.at.

Petra Vlhová bude prvýkrát v kariére počas Vianoc na čele Svetového pohára. Najkrajšie sviatky roka bude tráviť vo svojom prechodnom a najmä tréningovom domove v talianskom Vipitene, kde prídu za ňou aj rodinní príslušníci. „Budeme tam celá rodina. Príde aj môj priateľ a spolu budeme všetci tráviť Vianoce. Už sa na to veľmi teším. Budem oddychovať a trochu si zresetujem hlavu. Samozrejme, budem každý deň aj trénovať, lebo ďalšie preteky sú už za rohom,“ dodala Petra Vlhová pre RTVS.

Najbližšie sa úradujúca slovenská športovkyňa roka súťažne predstaví v dňoch 28.- 29. decembra v rakúskom Semmeringu. Na programe tam budú jej obľúbené disciplíny – obrovský slalom a slalom.

Poradie vo Svetovom pohári žien (po 9 z 32 pretekov): 1. Petra Vlhová (SR) 465 bodov, 2. Michelle Gisinová (Švaj.) 327, 3. Marta Bassinová 323, 4. Federica Brignoneová 308, 5. Sofia Goggiová (všetky Tal.) 302, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) 275.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA