Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Americká pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia.‘ Zelenskyj vystúpil v Kongrese USA

Zverejnené:

Upravené: 22. decembra 2022 o 13:14

727

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Volodymyr Zelenskyj sa osobne stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom a v Kongrese predniesol reč, ktorá sa dá radiť medzi historické. Ukrajinský prezident podnikol svoju prvú zahraničnú cestu od začiatku tohtoročnej fázy ruskej vojenskej agresie. Z Washingtonu si vezie veľmi konkrétny Bidenov prísľub, že Američania po dlhom odmietaní poskytnú Ukrajine systém protiraketovej obrany Patriot.

Zelenskyj ani nemusel nič hovoriť a už odovzdával svoj základný odkaz. Jeho vojenská olivovo zelená mikina so znakom ukrajinského trojzubca kontrastovala so všetkými tými kravatami, oblekmi a šatami v Bielom dome aj v Kongrese.

Zelenskyj Američanom na jednu stranu ďakoval za doterajšiu podporu, ktorá je v absolútnych číslach neporovnateľná s akoukoľvek inou krajinou, na druhú stranu si ako pred prezidentom Bidenom, tak pred zákonodarcami dokázal povedať o ďalšej.

,,Vaša podpora je rozhodujúca – nielen aby sme vydržali bojovať, ale aj aby sme vykročili k víťazstvu. Áno, máme delostrelectvo. Ďakujem vám. Stačí to? Úprimne – skôr nie… Vďaka za všetku pomoc, ktorú ste už schválili aj za tú, o ktorej snáď budete ochotní rozhodnúť. Vaše peniaze nie sú charita, ale investícia do svetovej bezpečnosti a demokracie, s ktorou zaobchádzame nanajvýš zodpovedne,“ povedal Zelensky od rečníckeho pultu k americkým zákonodarcom, ktorí ho po niekoľkých vetách vždy prerušovali potleskom a ktorí v týchto dňoch rokujú o návrhu veľkého výdavkového zákona.

Ten obsahuje aj ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 45 miliárd dolárov, čo by doterajšiu americkú podporu Ukrajiny v tomto roku skoro zdvojnásobilo.

„Toto nie je len bitka o životy, bezpečie a slobodu Ukrajincov alebo ktorejkoľvek krajiny, ktorou sa Rusko pokúsi dobyť. Rozhodne o tom, v akom svete budú žiť naše deti a vnúčatá. Je to bitka, ktorú nejde zmraziť, odložiť alebo ignorovať a dúfať, že nás ochráni oceán alebo niečo iné,“ snažil sa Zelenskyj márne vtiahnuť do deja aj tých zákonodarcov, ktorí sú proti ďalšej pomoci Ukrajine a volajú po vyšetrovaní tej doterajšej.

Zelenskyj je na ceste do Washingtonu

Trumpovskí republikáni Lauren Boebertová či Matt Gaetz sa počas prejavu tvárili nezúčastnene a potlesk vynechávali.

„Tohtoročné Vianoce oslávime so sviečkami. Nie preto, že by to bolo romantické, ale pretože nepôjde elektrina. Ale nesťažujeme sa a neporovnávame. Vy ste si k svojmu blahobytu došli vďaka mnohým víťazstvám a Ukrajinci k nemu tiež dôjdu s dôstojnosťou. Tak ako statoční americkí vojaci udržali pozície a vytláčali Hitlera na Vianoce 1944, statoční Ukrajinci na tieto Vianoce dokážu to isté proti Putinovi,“ zabrnkal Zelenskyj aj na struny americkej slabosti pre armádne hrdinstvo a blížiacich sa sviatkov.

Keď dohovoril, vytiahol ukrajinskú vlajku podpísanú vojakmi z frontu a nechal ju v Kongrese americkým zákonodarcom s odkazom, že ich rozhodnutia môžu zachrániť veľa životov.

Nechcú tretiu svetovú

V tom čase už mal istotu aj verejného prísľubu prezidenta Joea Bidena, že Spojené štáty po dlhých mesiacoch márnych prosieb nakoniec pošlú na Ukrajinu systém protiraketovej obrany Patriot.

Keď sa v nadväznosti na to ukrajinská novinárka na tlačovej konferencii opýtala, prečo po tejto skúsenosti teda Spojené štáty rovno nepošlú Kyjevu všetko, o čo žiada, aby urýchlili vyhnanie Ruska z Ukrajiny, zviedol to americký prezident na Európu.

„Má to dva dôvody – je tu celá aliancia a je zásadné, aby stála za Ukrajinou. A myšlienka, že by sme Ukrajine poskytli materiál zásadne odlišný od toho, ktorý tam prúdi teraz… To by mohlo viesť k rozpadu tejto aliancie v rámci NATO, Európskej únie a zvyšku sveta. Dáme Ukrajine to, čo bude k úspechu na bojisku potrebovať. A druhý dôvod – ja som strávil stovky hodín tvárou v tvár hlavám štátov našich európskych spojencov, aby som ich presvedčil že je v ich záujme podporovať Ukrajinu. Oni tomu úplne rozumejú. Ale nemajú záujem ísť do vojny s Ruskom, do tretej svetovej,“ povedal pri stretnutí s ukrajinským prezidentom Joe Biden.

Zelenskyj mu prejavoval rešpekt alebo s ním priateľsky žartoval, ale aj jemu do očí povedal, že by od Američanov potreboval ešte výraznejšiu pomoc s vojenskou technikou.

Na otázku, čo by považoval za spravodlivý mier, Zelenskyj odpovedal, že z pozície prezidenta je to obnova územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny a to, že Rusko zaplatí za to, čo spáchalo. Z pozície otca si ale taký mier už vraj nedokáže predstaviť, na to vraj zomrelo príliš ukrajinských synov a dcér.

„Neviem, ako nazvať tých, čo to spôsobili, aby to smelo zaznieť v Bielom dome,“ povedal Zelenskyj.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA