Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Orbán vyhlásil, že je načase „vysušiť močiar“ v Európskej únii

Zverejnené:

Upravené: 22. decembra 2022 o 13:35

765

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Maďarský nacionalistický premiér Viktor Orbán v stredu vyhlásil, že je načase „vysušiť močiar“ v Európskej únii, čo by podľa jeho predstáv mohlo viesť až k rozpusteniu Európskeho parlamentu. Napísala to agentúra AP. 

Šéf maďarskej vlády na každoročnej tlačovej konferencii podľa nej povedal, že korupčný škandál, do ktorého je zapletených niekoľko členov EP, spochybnil dôveryhodnosť inštitúcie a že on podporuje zrušenie tohto únijného orgánu v jeho súčasnej podobe.

„Maďari by si priali, aby bol Európsky parlament v súčasnej podobe rozpustený,“ povedal Orbán. „Je ľahké povedať, do akej miery bola povesť Európskeho parlamentu v Maďarsku (škandálom) poškodená: Vôbec nie, pretože nižšia už byť nemohla,“ dodal premiér na takmer trojhodinovej tlačovej konferencii, ktorá je podľa AP jednou z mála príležitostí, kedy Orbán odpovedá na otázky medzinárodných alebo voči jeho vláde kritických maďarských médií.

Premiér, ktorý bol v apríli zvolený na štvrté funkčné obdobie v rade, vedie s Európskou úniou množstvo bitiek – o migrácii, práva menšín či kvôli podkopávaniu právneho štátu, pričom EÚ ho viní z porušovania demokratických noriem alebo z nedostatkov v boji s korupciou. Európska únia kvôli týmto výhradám zmrazila miliardy eur z únijných fondov určených pre Maďarsko.

V stredu Orbán kritizoval Európsky parlament kvôli nedávno odhalenej korupčnej afére, v ktorej niekoľko súčasných či bývalých pracovníkov EP čelí podozreniu, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Vypožičal si pritom frázu od bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zatiaľ čo niekdajší šéf Bieleho domu hlásal, že chce „vysušiť močiar“ vo Washingtone, Orbán hovoril o Bruseli.

K napätiu medzi Budapešťou a Bruselom prispieva aj lobovanie maďarskej vlády proti sankciám voči Moskve za jej inváziu na Ukrajine, poznamenala agentúra. Orbán – ktorý je považovaný za jedného z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimíra Putina v EÚ – tvrdí, že postihy sú pri vyvíjaní tlaku na Moskvu, aby vojnu ukončila, neúčinné, a spôsobili väčšie škody európskym ekonomikám ako Rusku. „Ak by to bolo na nás, neexistovala by žiadna sankčná politika,“ povedal Orbán. Dodal, že nepodporí žiadne ďalšie sankčné balíky proti Rusku, ale zároveň nebude stáť v ceste tomu, aby ich EÚ prijala.

Maďarsko zápasí s jednou z najvyšších inflácií v Európe a prudkým rastom cien. V novembri predstavovala miera inflácie viac ako 22 percent a forint sa od začiatku roka prepadol voči euru o takmer 10 percent. Orbán v stredu v tejto súvislosti uviedol, že vláda má v pláne znížiť infláciu na jednociferné číslo do decembra budúceho roka.

Americká pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia.’ Zelenskyj vystúpil v Kongrese USA

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA