Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Biden sa vraj počas inaugurácie chystá zrušiť výstavbu sporného ropovodu Keystone XL

Novozvolený americký prezident Joe Biden sa podľa severoamerických médií chystá už počas prvého dňa v úrade zrušiť kontroverzný ropovod Keystone XL. I

Zverejnené:

Upravené: 19. januára 2021 o 12:30

267

large inauguracia usa eeafafa
ZDROJ: Prípravy na inauguráciu, SITA/AP Photo/Alex Brandon

REKLAMA

19. január 2021 12:36 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Novozvolený americký prezident Joe Biden sa podľa severoamerických médií chystá už počas prvého dňa v úrade zrušiť kontroverzný ropovod Keystone XL. Informuje o tom portál bbc.com. Ropovod má dopravovať ropu z kanadskej provincie Alberta do Nebrasky. Environmentalisti a organizácie pôvodných amerických obyvateľov proti projektu bojujú viac ako desaťročie. Práce na ropovode prerušili, no v roku 2019 ich opäť obnovili, keďže prezident Donald Trump zrušil rozhodnutie svojho predchodcu Baracka Obamu, ktorý v roku 2015 vetoval zákon schvaľujúci výstavbu.

V správe z porady, ktorú majú k dispozícii kanadské a americké médiá, sa hovorí, že nariadenie prezidenta na zrušenie povolenia pre ropovod Keystone XL Biden podpíše počas inauguračného dňa, 20. januára. Biden zároveň vráti USA k Parížskej dohode o boji proti klimatickým zmenám, čím zmení ďalší krok Trumpa, ktorý rozhodol o odstúpení USA od dohody.

Premiér kanadskej provincie Alberta Jason Kenney však vyhlásil, že ho správy o plánoch Bidena na zrušenie výstavby ropovodu „vážne znepokojili“ a dodal, že ak sa projekt ropovodu zastaví, jeho vláda podnikne právne kroky.

Ropovod Keystone XL má denne prepravovať zhruba 830-tisíc barelov ťažkej ropy z dechtových pieskov. Environmentalistické organizácie, ako napríklad Greenpeace, tvrdia, že množstvo skleníkových plynov emitovaných na barel ropy z dechtových pieskov môže byť o 30 percent vyššie ako v prípade konvenčnej ropy. Kanadská vláda však argumentuje, že technológie vytvorili efektívnejšiu prax a znížili emisie poškodzujúce klímu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA