Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bidena znepokojilo odstúpenie Turecka od Istanbulského dohovoru

Rovnako tento krok nechápe aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Zverejnené:

Upravené: 21. marca 2021 o 21:13

468

Biden
Na snímke prezident USA Joe Biden, SITA/ AP Photo/Evan Vucci

REKLAMA

SITA

ISTANBUL – Turecko odstúpilo od významnej európskej dohody, ktorá chráni ženy pred násilím. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojím dekrétom v sobotu ráno anuloval ratifikáciu takzvaného Istanbulského dohovoru, ktorý jeho krajina podpísala pred desiatimi rokmi ako prvá a zároveň nesie meno najväčšieho tureckého mesta.

Tento krok je ranou pre obhajcov práv žien, ktorí považujú dohodu za kľúčovú v boji proti domácemu násiliu.

Ľudskoprávne skupiny upozorňujú, že násilie na ženách i zabíjanie je v krajine na vzostupe. Od začiatku roka tam zabili najmenej 77 žien, vlani až 409. Niektorí obhajcovia prezidentovej strany požadovali prehodnotenie dohody. Tvrdia, že podporuje rozvody a propaguje LGBT komunitu, čo je podľa nich v rozpore s konzervatívnymi hodnotami krajiny. Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu bol prijatý v Istanbule v roku 2011 a začal platiť o tri roky neskôr.

Biden je znepokojený

Amerického prezidenta Joea Bidena „hlboko znepokojilo“ odstúpenie Turecka od takzvaného Istanbulského dohovoru.

V správe, ktorú v nedeľu zverejnil Biely dom, prezident vyhlásil, že to považuje za „náhle a neoprávnené“ rozhodnutie. „Toto je skľučujúci krok späť pre medzinárodné hnutie, ktoré sa snaží ukončiť násilie voči ženám na celom svete,“ vyjadril sa.

Erdogan sa s novým americkým prezidentom od jeho januárového nástupu do úradu zatiaľ nestretol, ani spolu netelefonovali.

Tento krok je ranou pre obhajcov práv žien, ktorí považujú dohodu za kľúčovú v boji proti domácemu násiliu.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu vyzval Erdogana, aby sa k zmluve opäť pripojil. Vyhlásil, že je čas ukončiť násilie páchané na ženách a dievčatách. „Preto veľmi ľutujeme a vôbec nerozumieme, prečo sa turecká vláda rozhodla stiahnuť z dohovoru, ktorý dokonca pomenovali po Istanbule,“ uviedol.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA