Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bidenova administratíva je pripravená rokovať o jadrovej dohode s Iránom

Bidenova administratíva vo štvrtok oznámila, že uvoľnia prísne cestovné obmedzenia pre iránskych diplomatov pri OSN a zvrátia snahy predošlého prezidenta o obnovenie všetkých sankcií OSN voči Iránu.

Zverejnené:

Upravené: 19. februára 2021 o 12:23

284

Biden
Na snímke prezident USA Joe Biden, SITA /AP Photo/Evan Vucci

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Spojené štáty súhlasili s účasťou na budúcich rokovaniach o jadrovej dohode Iránu so svetovými mocnosťami. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price vo štvrtok uviedol, že USA prijmú pozvanie od Európskej únie (EÚ) na rozhovory s Iránom. Je to dosiaľ najodhodlanejší záväzok administratívy prezidenta Joea Bidena v spojitosti s opätovným zapojením sa do Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), uvádza spravodajský portál BBC.

Popredný diplomat EÚ Enrique Mora na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že je pripravený pozvať všetky strany na rokovania. Dohoda je podľa neho v „kritickom momente“.

Irán na návrh rokovaní formálne neodpovedal. Minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf však navrhol, že jeho krajina bude plne dodržiavať dohodu, keď USA stiahnu svoje sankcie.

Bidenova administratíva tiež vo štvrtok oznámila, že uvoľnia prísne cestovné obmedzenia pre iránskych diplomatov pri Organizácii Spojených národov (OSN), ktoré zaviedla administratíva predošlého prezidenta Donalda Trumpa. Tiež zvrátila Trumpove snahy o obnovenie všetkých sankcií OSN voči Iránu.

Od limitov pre iránsky jadrový program zakotvených v dohode z roku 2015 začal Teherán upúšťať po tom, ako od nej v roku 2018 Trump stiahol Spojené štáty a uvalil na Irán sankcie. Po nástupe Bidena do úradu Teherán posilnil svoj tlak na Washington a pohrozil, že zastaví medzinárodné inšpekcie v jeho jadrových zariadeniach, ak USA nestiahnu sankcie. Spojené štáty a ich európski spojenci – Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko, vyzvali Irán, aby inšpekcie neblokoval, pretože je to „nebezpečný“ krok. Štyri mocnosti vo štvrtok uviedli, že majú spoločný záväzok zabezpečiť, aby Irán „nikdy nevyvinul jadrovú zbraň“.

Zdroj: www.bbc.com

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA