Sociálne siete

ZAHRANIČIE

BIELORUSKO: Zatkli vyše 700 demonštrantov

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 0:23

242

large Belarus Protests  dafdac dffedf

REKLAMA

13. október 2020 16:00 SITA, redakcia

KYJEV 13. októbra (SITA/AP) – Bieloruské úrady počas najnovších masových protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi zadržali dovedna 713 ľudí, čo je najtvrdší zákrok proti demonštrantom v priebehu ostatných týždňov. Tamojšie ministerstvo vnútra uviedlo, že 570 z nich stále vo väzbe čaká na súdne pojednávanie.

Uvedené ministerstvo neskôr v ďalšom samostatnom vyhlásení pohrozilo použitím strelných zbraní proti demonštrantom „v prípade potreby“, pričom podotklo, že zhromaždenia „sa stali organizovanými a mimoriadne radikálnymi“.

Na pondelňajšie zhromaždenia vo viacerých bieloruských mestách sa vybrali aj starší ľudia a dôchodcovia. V Minsku pochodovalo ulicami vyše dvetisíc osôb skandujúc „Choď preč!“ a držiac transparenty s nápismi „Babičky podporujú ľudí“ a „Naše duše sú zjazvené hrôzou“.

Protesty v Bielorusku trvajú od 9. augusta, keď Lukašenko v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80 % hlasov. Demonštranti však uvedené číslo považujú za zmanipulované a demonštráciami sa dožadujú zmeny. Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994 a protestujúcich nazval „bábkami Západu“.

Európska dvadsaťsedmička začiatkom októbra uvalila sankcie na 40 bieloruských predstaviteľov, ktoré sa týkajú zákazu vstupu do EÚ a zmrazenia ich majetku. Minsk odpovedal zavedením recipročných protisankcií, no nezverejnil mená európskych predstaviteľov, na ktorých sú zamerané. Pohrozil však ešte závažnejšími následkami, ak EÚ rozšíri svoje obmedzenia.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA