Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Biely dom uviedol, že Biden „v zásade“ súhlasil so stretnutím s Putinom

Zverejnené:

Upravené: 21. februára 2022 o 14:16

356

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Prezident Spojených štátov amerických Joe Biden súhlasil so stretnutím s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, informovala o tom tlačová hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

„Prezident Biden v zásade súhlasil, že sa znovu stretne s prezidentom Putinom, či nedôjde k invázii,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu vo vyhlásení.

Poznamenala, že takéto stretnutie sa zvažuje v nadväznosti na kontakty plánované na 24. februára medzi americkým ministrom zahraničia Antony Blinkenom a ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.

Vojenské cvičenia Ruska a Bieloruska, ktoré sa mali dnes skončiť, pokračujú

Situácia na Ukrajine

Ukrajinská vláda v apríli 2014 začala vojenskú operáciu proti Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike, ktoré po prevrate na Ukrajine vyhlásili na východe krajiny samostatnosť. V dôsledku konfliktu podľa údajov OSN zahynulo zhruba 13-tisíc ľudí. O riešení konfliktu rokuje trojstranná skupina. Avšak aj po prímerí a uzavretí minských dohôd naďalej trvajú prestrelky a dochádza k stratám na ľudských životoch.

Vo štvrtok varovali predstavitelia donbaských ľudových republík pred eskaláciou na kontaktnej línii. Podľa nich Kyjev ignoruje všetky predošlé dohody. Napriek tomu na Ukrajine tvrdia, že chcú problém riešiť politicko-diplomatickými prostriedkami.

Od sobotného večera sa fixuje špeciálna monitorovacia misia OBSE na prudký nárast počtu nepriateľských akcií pozdĺž kontaktnej línie na Donbase. Podľa údajov zástupcu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky v spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria strieľajú ukrajinské ozbrojené sily na LLR z mínometov zakázaných minskými dohodami. Zástupca Ľudových milícií DLR Eduard Basurin povedal, že situácia na kontaktnej línii na Donbase zostáva kritická. Vzhľadom na vyostrenie konfliktu v LLR a DLR bola vyhlásená všeobecná mobilizácia.

Vedenie DLR a LLR informovalo o dočasnej evakuácii občanov do Rostovskej oblasti v súvislosti s nebezpečenstvom zo strany Kyjeva. V prvom rade sa evakuácia týka žien, detí a seniorov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v najbližšej dobe vydá armáde príkaz na začatie ofenzívy na Donbas, aby realizovala plán invázie na území DLR a LLR, oznámil najvyšší predstaviteľ DLR Denis Pušilin.

EÚ varuje Rusko pred ďalšími sankciami v prípade útoku na Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA