Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Britský premiér oznámil prísnejšie opatrenia v častiach Anglicka

V týchto oblastiach bude platiť zákaz miešania domácností okrem veľmi obmedzených výnimiek vonku na verejných miestach.

Zverejnené:

Upravené: 20. augusta 2021 o 6:48

206

large londyn lockdown aadc
ZDROJ: Regent Street v Londýne, SITA/AP Photo/Alberto Pezzali

REKLAMA

20. december 2020 10:48 SITA, redakcia

LONDÝN – Britský premiér Boris Johnson oznámil zavedenie prísnejších reštrikcií v Londýne a väčšine južného Anglicka. Dané oblasti v súčasnosti spadajú pod tretí stupeň obmedzení proti šíreniu koronavírusu, ktorý bol dosiaľ najvyšší, a prejdú do ešte prísnejšieho štvrtého stupňa. Ten si okrem iného od nedele vyžaduje zatvorenie obchodov, ktoré neposkytujú nevyhnutný tovar, kaderníckych salónov a vnútorných voľnočasových zariadení

Johnson vysvetlil, že pre oblasti pod štvrtým stupňom tiež nebude platiť plánované päťdňové uvoľňovanie pravidiel pre sociálny odstup, ktoré by počas vianočných sviatkov umožnilo stretávanie sa maximálne troch domácností v takzvanej bubline. V týchto oblastiach bude platiť zákaz miešania domácností okrem veľmi obmedzených výnimiek vonku na verejných miestach. Zvyšok Anglicka sa bude môcť schádzať vo „vianočných bublinách“, ale len jeden deň namiesto dlhšieho obdobia plánovaného na 23. – 27. december.

„S ťažkým srdcom vám musím povedať, že nemôžeme pokračovať s Vianocami, ako sme plánovali,“ vyjadril sa Johnson s tým, že nemal inú možnosť. Ľudia musia podľa jeho slov obetovať Vianoce, aby mali väčšiu šancu pri ochrane životov svojich blízkych.

Štvrtý stupeň odzrkadľuje mnohé obmedzenia verejnej činnosti, ktoré v Británii platili počas celonárodného lockdownu. Johnson poukázal na vzrastajúcu mieru nákazy vo väčšine južného Anglicka. Tam identifikovali aj nový variant koronavírusu, ktorý sa podľa predbežných vládnych dát môže šíriť rýchlejšie, no nič nenaznačuje, že by bol smrteľnejší alebo odolnejší voči vakcíne.

„Počas pandémie sme hovorili o tom, že sa všetci musíme nechať viesť vedou. Keď sa veda zmení, musíme zmeniť našu reakciu. Keď vírus zmení spôsob útoku, musíme zmeniť náš spôsob obrany,“ povedal Johnson.

Spojené kráľovstvo dosiaľ potvrdilo 1,9 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 66-tisíc úmrtí, čo je druhý najvyšší počet v Európe.

WHO s Veľkou Britániou komunikuje o novom kmeni koronavírusu

Lokalizácia novej formy koronavírusu vo Veľkej Británii je predmetom „intenzívnej komunikácie“ s miestnymi úradmi. Oznámila to v nedeľu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Nový kmeň sa šíri na juhovýchode Anglicka vrátane Londýna. Podľa britských odborníkov sa prenáša na ľudí o 70 % ľahšie než doteraz známe varianty. Výskyt rovnakej mutácie vírusu už potvrdili aj v Austrálii, Dánsku a Holandsku, uviedla pre BBC epidemiologička WHO Marie van Kerkhove. O vývoji situácia britská strana WHO podľa nej priebežne informuje. Aktualizované informácie o charakteristikách a možných dopadoch vírusu poskytne WHO členským štátom a verejnosti čo najskôr, dodala predstaviteľka organizácie. Podľa znalcov zatiaľ nič nenaznačuje, že nový kmeň je smrteľnejší alebo spôsobuje vážnejšie ochorenia. Neexistujú tiež dôkazy, podľa ktorých by boli vakcíny proti nemu menej účinné.

Holandsko v reakcii na správy o novej mutácii vírusu s účinnosťou od nedele 6:00 do 1. januára zakázalo leteckú prepravu osôb z Veľkej Británie. K obdobnému kroku pristúpilo aj Belgicko, kde bude opatrenie platiť od polnoci z nedele na pondelok. Do Belgicka nebudú môcť z Británie prichádzať ani osobné vlaky. Opatrenie predbežne platí na 24 hodín.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA