Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Brusel predstavil nový sankčný systém na odstrašovanie Číny

Zverejnené:

Upravené: 29. marca 2023 o 8:25

1203

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Európska únia bude mať k dispozícii nový nástroj, s pomocou ktorého môže čeliť obchodnému nátlaku zo strany neunijných krajín. Europoslanci a členské štáty sa v utorok dohodli na podobe pravidiel , ktoré umožnia Bruselu zavádzať odvetné clá alebo obmedzovať dovozné licencie. 

Návrh namierený predovšetkým proti Číne ešte musí schváliť plénum Európskeho parlamentu a Rada EÚ. Platiť začne najskôr od druhej polovice tohto roku. Podľa odborníkov má slúžiť predovšetkým ako odstrašujúci nástroj.

„Vo chvíli, keď sa členské krajiny dostanú na jeho použitie, znamená to, že sa vyčerpali všetky ostatné diplomatické metódy, ako konflikt vyriešiť. Komplikovanie prístupu na jednotný európsky trh je bezpochyby tým najväčším kalibrom, po ktorom môžeme ako Európania siahnuť,“ hovorí riaditeľ projektu České záujmy v EÚ Filip Hanka.

Európska komisia prvýkrát prišla s nápadom na zavedenie jednotnej ekonomickej obrany bloku už v roku 2021 v reakcii na agresívne obchodné praktiky komunistickej Číny alebo dlhotrvajúce spory Európskej únie o clá s vládou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mnoho únijných štátov chcelo tiež predísť tomu, aby sa dostala do rovnakej situácie ako Litva, s ktorou Peking prerušil obchodné väzby kvôli ústretovej politike tejto pobaltskej republiky voči Taiwanu.

Na druhej strane, niektoré únijné krajiny, napríklad Nemecko, Rakúsko alebo Švédsko, tlačili na to, aby jednotliví členovia mali väčší podiel na rozhodovaní o možných protiopatreniach, pretože sa obávajú, že využívanie systému povedie k obchodným vojnám.

Výsledkom je tak súčasná politická dohoda, na základe ktorej budú mať členské štáty kľúčovú úlohu v tom, ako bude potenciálna odveta vyzerať. Môže mať rôzne podoby od zavedenia dovozných poplatkov cez sprísnenie licencií po obmedzenie prístupu k verejnému obstarávaniu.

Americké drony lietajú po incidente ďalej od Krymu, obmedzuje to zber informácií

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA