Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Polícia v Nashville zabavila ďalšie zbrane v dome ženy, ktorá zastrelila šesť ľudí v kresťanskej škole

Zverejnené:

Upravené: 29. marca 2023 o 9:49

645

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Kriminalisti v americkom meste Nashville pri domovej prehliadke zaistili ďalšie strelné zbrane v dome mladej ženy, ktorá v pondelok zabila tri deti a troch dospelých v kresťanskej škole, načo ju zastrelili zasahujúci policajti. 

Podľa serveru BBC News išlo o niekdajšiu žiačku presbyteriánskej školy na juhu hlavného mesta štátu Tennessee, 28-ročnú Audrey Haleovú, panovali však nejasnosti ohľadom jej pohlavia. Polícia o nej najskôr hovorila ako o mladej žene, neskôr uviedla, že Haleová sama seba označovala za transgender muža.

Útočnica, ozbrojená dvoma poloautomatickými puškami a pištoľou, podľa polície prenikla do súkromnej školy Covenant School bočným vchodom po tom, čo rozstrieľala dvere. Polícia informáciu o „aktívnom strelcovi“ dostala krátko po desiatej hodine ráno miestneho času (17.00 SELČ). Dvaja policajti krátko nato na mieste zahájili paľbu a žena bola mŕtva 14 minút po nahlásení útoku, povedal policajný hovorca Don Aaron.

Pri útoku zomreli tri deti vo veku od ôsmich do deviatich rokov, mŕtvi sú tiež traja dospelí vo veku 60 až 61 rokov, vrátane riaditeľky školy Katherine Koonceovej.

Haleová, ktorá nemala žiadny záznam v trestnom registri, bola bývalou študentkou školy a policajti sa domnievajú, že motívom mohla byť „zášť“.

Strelkyňa po sebe zanechala manifest a nakreslila podrobnú mapu školy s vyznačenými vstupnými bodmi. Žena tiež pri plánovaní útoku podľa vyšetrovateľov školu sledovala.

Pri prehliadke jej domu polícia našla ďalšie zbrane, vrátane upilovanej brokovnice a druhej brokovnice. Matka strelkyne povedala televízii ABC News, že je to teraz „veľmi ťažké“, a požiadala o súkromie.

Policajný hovorca povedal denníku The Washington Post, že Haleová „je biologická žena, ktorá na profile na sociálnych sieťach používala mužské zámená“.

Na Covenant School podľa jej webovej stránky dochádza asi 200 detí od predškolského veku po šiestu triedu. Inštitúcia uviedla, že miestna komunita je „zdrvená“„Trúchlime nad obrovskou stratou a sme v šoku, keď sa spamätávame z teroru, ktorý zničil našu školu a kostol,“ povedala vo vyhlásení.

Matka jedného zo žiakov uviedla, že jej syn je teraz traumatizovaný. „Myslím, že sa mu teraz darí lepšie, keď vie, že strelkyňa je mŕtva,“ povedala Shaundelle Brooksová serveru BBC News. „Toto sú rozhovory, ktoré by sme nemali viesť. Sklamávame naše deti,“ dodala.

Prezident Joe Biden označil streľbu za „najhoršiu nočnú moru rodiny“„Musíme urobiť viac, aby sme zastavili násilie páchané strelnými zbraňami,“ povedal a znovu vyzval Kongres, aby prijal prísnejšie zákony o kontrole zbraní. „Trhá to naše komunity na kusy a trhá to samotnú dušu tohto národa,“ vyhlásil Biden.

Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive, ktorá sleduje údaje o násilí páchanom strelnými zbraňami, bol tento útok 129. „masovou streľbou“ v Amerike v roku 2023. Za ne sú považované incidenty, pri ktorých počet mŕtvych alebo zranených presahuje tri.

Brusel predstavil nový sankčný systém na odstrašovanie Číny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA