Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Bulharsko zakázalo dovoz potravín z Ukrajiny

Zverejnené:

Upravené: 19. apríla 2023 o 16:03

216

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Bulharsko uvalilo dočasný zákaz dovozu potravín z Ukrajiny s výnimkou tranzitného tovaru.

Uviedol to šéf dočasnej vlády Bulharska Galab Donev, píše BNR.

„Hlavným dôvodom je, že minulý rok, na rozdiel od koncepcie takzvaných solidárnych koridorov, zostalo v krajine značné množstvo potravín a narušilo hlavné výrobné a obchodné reťazce. Ak bude tento trend pokračovať a dokonca sa zintenzívni, čo je po podobných zákazoch zavedených inými krajinami celkom realistické, môže to mať mimoriadne vážne dôsledky pre bulharské podnikanie,“ vysvetlil Donev.

Poznamenal, že očakáva, že „Brusel bude počúvať a chápať pozície“ Bulharska, Poľska, Maďarska a Slovenska a prehodnotí svoj postoj.

„Bulharsko zostáva solidárne s Ukrajinou, ale bankroty bulharských farmárov k tomu neprispejú,“ povedal Donev.

Zatiaľ nie je známe, ako dlho bude dočasný zákaz dovozu potravín z Ukrajiny v platnosti, ale vláda na dnešnom zasadnutí prijme príslušné rozhodnutie.

V posledných dňoch Poľsko, Maďarsko a Slovensko zakázali dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov, v Rumunsku sa to ozýva kvôli škodám miestnych poľnohospodárov v dôsledku nižších cien ukrajinských výrobkov.

Deň predtým sa Ukrajina dohodla s Poľskom na odblokovaní tranzitu svojho obilia.

Poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus povedal, že náklad obilia z Ukrajiny, ktorý prechádza cez Poľsko, bude sprevádzaný a kontrolovaný pomocou systému SENT – to znamená, že bude zapečatený GPS lokátormi. To umožní sledovať tovar a zistiť, či skutočne opustil Poľsko.

Európska komisia uvítala dohodu medzi Poľskom a Ukrajinou o tranzite ukrajinského obilia, zdôraznila však, že nezmenila svoj postoj k neprijateľnosti jednostranných krokov Varšavy.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA