Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Macron chce s pomocou Číny v lete priviesť Ukrajinu a Rusko k rokovaciemu stolu

Zverejnené:

Upravené: 18. apríla 2023 o 13:02

255

Zdroj: najactribune.com

REKLAMA

Globalnews

Francúzsky prezident Emmanuel Macron plánuje osloviť Čínu s plánom, ktorý by podľa neho mohol viesť k rozhovorom medzi Ruskom a Ukrajinou už toto leto.

Bloomberg sa o tom dozvedel zo zdrojov oboznámených so zámermi francúzskeho lídra.

Podľa partnerov agentúry Macron poveril svojho poradcu pre zahraničnú politiku Emmanuela Bonna, aby spolupracoval s popredným čínskym diplomatom Wang Yi na vytvorení rámca, ktorý by mohol byť použitý ako základ pre budúce rokovania.

Francúzska stratégia podľa anonymných zdrojov naznačuje, že rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa uskutočnia toto leto, ak všetko pôjde podľa plánu.

Hovorca Macronovej kancelárie potvrdil, že Bonn plánuje hovoriť s Wang Yi, ale odmietol komentovať podrobnosti. Dodal, že spojenci Francúzska sú „informovaní o každej“ francúzskej iniciatíve.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že nepozná zdroj informácií a je „ťažké overiť ich pravdivosť“.

Počas svojej nedávnej návštevy Číny sa Emmanuelovi Macronovi nepodarilo presvedčiť čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga, aby hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Obe hlavy štátov spolu nehovorili od začiatku rozsiahlej ruskej invázie pred viac ako rokom.

Minulý rok Macron tiež nahneval spojencov po tom, čo povedal, že Rusko by nemalo byť „ponižované“.

Podľa agentúry nie je známe, či oficiálny Kyjev a jeho spojenci podporujú Macronov plán. Mnohí z nich už predtým odmietli návrhy na prímerie, pretože by to Rusku umožnilo ponechať si okupované územia.

Podľa zdrojov budú akékoľvek budúce rokovania závisieť od viacerých podmienok, najmä od úspešnej jarnej ofenzívy ukrajinských vojsk.

Mnohé krajiny sú tiež skeptické voči tomu, že Čína môže slúžiť ako neutrálny sprostredkovateľ vzhľadom na jej „priateľstvo bez hraníc“ s Ruskom.

Macron predtým povedal, že vidí dôležitú úlohu Číny a že vďaka svojim vzťahom s Ruskom môže „vrátiť Moskve zdravý rozum“.

Peking zatiaľ neprejavil žiadne známky ochoty vyvíjať tlak na Moskvu, aby stiahla svojich vojakov z Ukrajiny.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA