Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bývalého nacistického strážcu nebudú súdiť pre zdravotnú nespôsobilosť

Muž bol obvinený zo stoviek zločinov, keďže od júna 1944 do mája 1945 údajne patril k jednotkám SS, ktoré strážili koncentračný tábor Stutthof.

Zverejnené:

Upravené: 13. marca 2021 o 11:18

238

Stutthof
Stutthof, foto: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

REKLAMA

SITA

BERLÍN – Nemecký súd odmietol viesť prípad proti podozrivému bývalému strážcovi v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof. Učinil tak pre obavy o zdravie 96-ročného občana.

Štátny súd v západonemeckom Wuppertale uviedol, že podľa lekárskeho posudku je muž nespôsobilý na súdne konanie. Bol obvinený zo stoviek zločinov, keďže od júna 1944 do mája 1945 údajne patril k jednotkám SS, ktoré strážili spomenutý tábor. Podieľal sa na transporte asi 600 osôb do tábora smrti v Osvienčime.

Stutthof spočiatku slúžil ako zberné miesto pre Židov a nežidovských Poliakov. Približne od roku 1940 ho využívali ako takzvaný „tábor pracovnej výchovy“, kam posielali na nútené práce predovšetkým poľských a sovietskych občanov. Tí zväčša v tábore skonali.

Od polovice roka 1944 tábor naplnili desaťtisíce Židov z get v Pobaltí a Osvienčimu, ako aj tisíce poľských civilistov, ktorí sa podieľali na nacistami potlačenom varšavskom povstaní. Medzi uväznenými boli aj politickí väzni, obvinení zločinci, ľudia podozriví z homosexuálneho správania či svedkovia Jehovovi.

V tábore zabili viac ako 60-tisíc ľudí smrteľnými injekciami naplnenými benzínom alebo fenolom priamo do srdca. Iných zastrelili, vyhladovali alebo poslali do plynových komôr. Tisíce ľudí sa v zime museli zdržiavať vonku bez oblečenia, kým nezomreli na podchladenie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA