Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V roku 2020 zabili pri práci 65 ľudí, ktorí pôsobili v médiách

Po štvrtý raz za ostatných päť rokov je na vrchole rebríčka s najviac zabitými novinármi Mexiko.

Zverejnené:

Upravené: 13. marca 2021 o 11:19

258

novinari
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Matt Chesin

REKLAMA

SITA

BRUSEL – V roku 2020 vo svete zabili pri práci 65 novinárov a ďalších pracovníkov médií, tvrdí Medzinárodná federácia novinárov (IFJ). Je to o 17 viac ako v roku 2019, pričom sa tento počet blíži k úrovni z 90. rokov minulého storočia. IFJ vo svojej výročnej správe o zabitiach novinárov, uviedla, že sa vlani odohrali v 16 krajinách. O život prišli počas cielených útokov, bombových útokov a pri incidentoch krížovej paľby.

„Neľútostná vláda zločineckých barónov v Mexiku, násilie extrémistov v Pakistane, Afganistane a Somálsku, ako aj intolerancia zástupcov tvrdej línie v Indii a na Filipínach prispeli k pokračujúcemu krviprelievaniu v médiách,“ vyjadril sa v tejto súvislosti generálny tajomník IFJ Anthony Bellanger.

Po štvrtý raz za ostatných päť rokov je na vrchole rebríčka s najviac zabitými novinármi Mexiko, kde evidujú 14 mŕtvych. Nasleduje Afganistan s desiatimi zabitými novinármi, Pakistan s deviatimi, India s ôsmimi, Sýria a Filipíny majú po štyroch mŕtvych a Nigéria a Jemen po troch. Zabitia mediálnych pracovníkov evidujú aj v Iraku, Somálsku, Bangladéši, Kamerune, Hondurase, Paraguaji, Rusku a Švédsku. Od roku 1990, keď začala IFJ evidovať úmrtia, zabili vo svete 2 680 novinárov.

Podľa dát IFJ je tiež k marcu 2021 na svete prinajmenšom 229 novinárov pre svoju prácu vo väzení. „Najväčší väzniteľ novinárov na svete“ je podľa federácie Turecko s najmenej 67 pracovníkmi médií za mrežami. Druhá je Čína s 23 novinármi, Egypt s 20, Eritrea so 16 a Saudská Arábia so 14 uväznenými novinármi.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA