Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Chorvátske mesto Petrinja je po zemetrasení neobývateľné

Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk označil zemetrasenie za „mimoriadne silné“.

Zverejnené:

Upravené: 29. decembra 2020 o 5:00

265

large petrinja adc
ZDROJ: Spúšť po zemetrasení v meste Petrinja, SITA/AP Photo

REKLAMA

29. december 2020 05:25 SITA, redakcia

ZÁHREB – V chorvátskom meste Petrinja, ktoré bolo najviac zasiahnuté utorňajším silným zemetrasením, sa momentálne nedá bývať. Tvrdí to starosta mesta ležiaceho približne 50 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu.

„Moje mesto bolo úplne zničené, máme mŕtve deti. Vyzerá to tu ako v Hirošime, polovica mesta už neexistuje. Mesto bolo zdemolované a už nie je obývateľné. Potrebujeme pomoc,“ uviedol starosta Petrinje Darinko Dumbovič pre televíznu stanicu HRT.

Údaje o sile zemetrasenia, ktoré nastalo o 12:19 miestneho času, sa rôznia v rozpätí medzi 6,2 a 6,4. Záchvevy zeme spôsobili rozsiahle materiálne škody. Ohlásili aj viacero zranených osôb, podľa webu jutarnji.hr dosiaľ zahynula jedna osoba – 12-ročné dievča z mesta Petrinja a približne dve desiatky osôb zatiaľ stihli previezť do nemocnice. Boli medzi nimi aj muž s malým chlapcom, ktorých vytiahli spod sutín zrútenej budovy. V čase zemetrasenia sedeli v zaparkovanom aute vedľa nej.

„Centrum mesta Petrinja už neexistuje tak, ako bolo predtým. Zatiaľ zomrelo jedno dievča a vo vnútri zrútených budov sú ľudia a mnoho zranených,“ poznamenala spomenutá televízia.

Do mesta okamžite pricestoval chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a ďalší ministri. Niekoľko minút po zemetrasení do Petrinje nasadili príslušníkov chorvátskej armády.

Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk označil zemetrasenie za „mimoriadne silné“. Uvoľnilo sa počas neho až 30-násobne väčšie množstvo energie ako pri zemetrasení, ktoré zasiahlo Záhreb a okolité oblasti na jar. Kuk upozornil ľudí, aby sa z dôvodu možných následných otrasov vyhýbali starším budovám náchylnejším na zrútenie a dočasne sa presťahovali do novších častí mesta.

Zemetrasenie bolo cítiť v celom Chorvátsku, v susednom Srbsku, Bosne a Hercegovine, Rakúsku, Taliansku či na Slovensku. Rovnakú oblasť Chorvátska zasiahlo zemetrasenie aj v pondelok. Bolo však o čosi slabšie – s magnitúdom 5,2.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky jutarnji.hr.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA